Rost & Kardemumma öppnar i Vimmerby

Trädgårdsintresserade inredaren Beathe Skaate slår två flugor i en smäll – nu öppnar hon Rost & Kardemumma med fokus på trädgårdsinredning hemma i sin egen trädgård. ”Jag vill inspirera andra att njuta mer av sina trädgårdar”.

"Vi vill visa hur man kan belysa sina trädgårdsrum".

"Vi vill visa hur man kan belysa sina trädgårdsrum".

Foto: Privat

Vimmerby2018-10-01 19:00

Under många år har Beathe Skaate haft eget företag med uppdrag inom heminredning, offentliga rum, butiksdesign och trädgårdsdesign. I somras deltog Skaates i arrangemanget Tusen Trädgårdar. Det kom mycket folk och responsen var positivt. Efter det kände hon att det var dags att ta ett nytt steg och kombinera trädgårdspassionen med inredningen – nu flyttar hon kontoret utomhus några dagar i veckan.

– Vår tanke är att inspirera på plats. Folk kan gå runt i vår trädgård, få idéer och tips hur man kan skapa egna trädgårdsrum – och hur man belyser dem. Därför kommer vi även att ha kvällsöppet en kväll i veckan.

Sortimentet består huvudsakligen av större produkter inom trädgårdsdesign och trädgårdskonst och att Beathe har en förkärlek för rost kan man inte undgå att se.

– Rost framhäver grönska så fint. Därav butiksnamnet, Rost & Kardemumma. Jag gillar rost, Kent gillar kardemumma. Och vi kommer bara att ha fysisk butik, ingen näthandel. Tanken är ju att man ska få en upplevelse.

Intresset för det gröna fick hon med modersmjölken. Mamma var florist och under uppväxten i Norge skolades Beathe Skaate både i trädgårdsbutiker och med blomsterförsäljning på torget.

Men det var först när hon och maken Kent köpte huset på Tallängsgatan i Vimmerby för fjorton år sedan hon fick utlopp för sitt trädgårdsintresse.

– Tidigare bodde vi i lägenhet i Malmö. Här fick vi en stor gammal trädgård, som vi successivt utvecklat till det den är idag. Vi har gjort massor av misstag och trädgården har gått igenom olika faser precis som vi gjort det. Man har ett behov när man har småbarn, ett annat med ungdomar.

Familjens behov har styrt trädgården hos Skaates. Med stor släkt och många vänner krävs rejäla trädgårdsbord, exempelvis.

– Vi upptäckte snart att det var väldigt jobbigt att flytta bordet varje gång vi skulle klippa gräset, så då blev det grus där istället och vi såg ju hur härligt det blev med olika material. Och vi kände också att vi ville skapa olika rum i trädgården.

Sedan Skaates flyttade till Vimmerby har de planterat 25-30 träd på tomten.

– Det första vi gjorde var att plantera en allé med lind och kastanj. Jag hoppas att många inser värdet i träd och skugga efter en sommar som den vi haft i år. Jag hoppas att vår visningsträdgård kan ge intresset en skjuts och få fler att göra något mera av sina trädgårdar hemma. Det kommer att gynna de handelsträdgårdar som finns lokalt. Jag ser oss som kollegor, inte konkurrenter.

Spegel, spegel. Också ett sätt att skapa rumskänsla.
Spegel, spegel. Också ett sätt att skapa rumskänsla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!