Rotarykvinnor firade klubbens män

I år är det 30 år sedan kvinnor blev insläppta i Rotary-organisationen. Det uppmärksammade kvinnorna i Vimmerby Astrid Lindgren Rotaryklubb på torsdagen – genom att hylla klubbens manliga medlemmar.

På torsdagens möte med Vimmerby Astrid Lindgren Rotaryklubb uppmärksammades det att det i år är 30 år sedan kvinnor bliev insläppta i Rotary-organisationen.

På torsdagens möte med Vimmerby Astrid Lindgren Rotaryklubb uppmärksammades det att det i år är 30 år sedan kvinnor bliev insläppta i Rotary-organisationen.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2019-01-25 09:00

Rotary grundades i USA 1905 och är en så kallad serviceorganisation. Utöver kamratskap är ambitionen också att "tjäna samhället", vilket kopplas till olika former av välgörenhet och humanitärt arbete.

Kvinnor var förbjudna i organisationen fram till för 30 år sedan. Men efter ett domstolsutslag i högsta domstolen i USA 1989 tvingades Rotary öppna medlemskapet för kvinnor.

Om detta berättade juristen Madeleine Åberg på torsdagens Rotarymöte på Vimmerby stadshotell. Men detta var verkligen inget vanligt möte, utan ett möte arrangerat av de kvinnliga medlemmarna i Vimmerby Astrid Lindgren Rotaryklubb, i syfte att hylla de manliga medlemmarna.

– 1976-1977 jobbade jag hos socialattachén i Bryssel. Hennes man, som var medlem i Rotary i Stockholm, berättade då att det hade börjat pratas om det ”otänkbara” – att kvinnor skulle få bli medlemmar, berättar Ulrika Östh som är president för Vimmerby Astrid Lindgren Rotaryklubb.

Drygt tio år senare blev det verklighet och i dag kan Ulrika Östh inte se några spår av de gamla åsikterna och reglerna inom Rotary.

– Visst kan vi ha en tuff, lite rå men hjärtlig stämning även på klubbplanet. Men vare sig jag eller någon annan av våra kvinnliga medlemmar har någonsin blivit nedvärderade eller utsatta för påhopp. Det är så sällan män blir firade, och idag ville vi verkligen uppmärksamma våra underbara manliga medlemmar.

Torsdagens möte var alltså inte riktigt som vanligt, utan ett möte arrangerat av de kvinnliga medlemmarna, i syfte att fira de manliga. Och männen var helt ovetandes i förväg.Och de män som kom dit (varje kvinnlig medlem hade fått i uppdrag att få med sig minst en manlig) blev glatt överraskade när de insåg syftet och hur mycket arbete som hade lagts ner. Redan i stadshotellets foajé möttes de av ett anslag om att de manliga medlemmarna inte skulle betala själva, och då började nog vissa ana.

Därefter följde lunch, kaffe, hyllningstal och föreläsning.

Noterbart är att en ny manlig medlem i klubben hälsades välkommen under mötet. Det gör att Vimmerby Astrid Lindgren Rotaryklubb nu består av exakt lika många män som kvinnor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om