Roy Ivarsson – ett liv med Storebro Bruk

Roy Ivarsson växte upp i Storebro, som son till disponent Ivar Gustafsson och hans fru Ebba. Roy och hans två år yngre bror Lennart intresserade sig tidigt för var sitt område inom faderns företag Örnmaskiner, Roy för maskinerna och Lennart för båtarna. De fortsatte sedan på var sin bana inom Ivar Gustafssons företag, men hade en mycket nära relation och stöttade varandra under hela livet. För några veckor sedan gick Roy Ivarsson ur tiden.

Roy Ivarsson tyckte mycket om att resa och åka båt tillsammans med familjen. Bilden är tagen i slutet av 1970-talet, där Roy ses tillsammans med sin fru Marianne och barnen Charlotte och Marcus.

Roy Ivarsson tyckte mycket om att resa och åka båt tillsammans med familjen. Bilden är tagen i slutet av 1970-talet, där Roy ses tillsammans med sin fru Marianne och barnen Charlotte och Marcus.

Foto:

Vimmerby2017-01-09 17:00

Roy Ivarsson föddes 1938, Lennart två år senare. Ivar Gustafsson var alltid på arbetet, medan Ebba var hemmafru och skötte representationen med lunch och middagar.

– Ivar kom hem till lunch ibland, annars blev det te och smörgåsar med familjen vid fem, sex på kvällen. Sedan åkte han tillbaka till arbetet, minns Lennart.

– När vi blev lite större blev vi mer involverade. I tio- till tolvårsåldern började vi på Ivars företag Örnmaskiner. Det var inte tal om badstranden på sommarlovet utan det var blåbyxor på och jobb. Vi växlade mellan mekaniska och båtbyggeriet, men snart föll det sig naturligt att jag intresserade mig för båtarna och Roy för maskinerna.

Efter årskurs sex i Storebro skola började Roy Ivarsson realskolan i Vimmerby 1951. Fyra år senare tog han realen.

– Det var Ivars önskan att vi båda skulle lära oss språk efter realen. Roy åkte till Tyskland och började arbeta hos Collet & Engelhard i Offenbach. Både för att lära sig tyska och för att få mer kunskap inom det mekaniska. Efter det åkte han till England och Colchester Verktygsmaskiner.

Roy Ivarsson fortsatte sedan med en ingenjörsutbildning inom verktygsmaskiner i Örebro.

– Ivar såg inte höga studier som viktigast utan det var minst lika viktigt att sätta sig in i fabriken inför ett generationsskifte. Vi jobbade båda tillsammans med Ivar under många år och fick tidigt ta mycket ansvar, säger Lennart Ivarsson.

– Vi kunde få en väldig avhyvling om det blev fel, men vi kunde också komma till honom för att rådfråga.

Brödernas far Ivar Gustafsson började som springpojke på Storebro Bruk som 15-åring 1923. Tio år senare startade han AB Örnmaskiner, tillsammans med sina bröder Sigurd och Harry samt vännen Georg Larsson. De inriktade sig på mindre verktygsmaskiner, i motsats till Storebro Bruk AB som tillverkade större och tyngre svarvar. 1963 köpte Ivar Gustafsson hela det anrika Storebro Bruk.

– Roy började på försäljningen inom Örnmaskiner efter ingenjörsexamen i Örebro. Han sålde även båtar eftersom den delen av företaget inte hade någon egen försäljningsavdelning då. När jag kom hem från mina studier och praktik på båtvarv i USA fick jag ta hand om båtavdelningen. Roy kunde då koncentrera sig på maskin- och gjuteriavdelningarna, säger Lennart Ivarsson.

1973 gick Ivar Gustafsson i pension och bröderna övertog verksamheten. Roy Ivarsson som vd, medan Lennart Ivarsson blev chef för båttillverkningen.

Under 1980-talet delades företaget upp i olika dotterbolag.

– Roy som vd för moderbolaget Storebro Bruks AB samt Storebro Maskin AB och Storebro Gjuteri AB. Jag som vd för Storebro Royal Cruiser AB, alltså båtavdelningen på Storebro Bruk, säger Lennart Ivarsson.

Storebro Bruk blomstrade under 1970- och 80-talen med runt 500 anställda. 1988 såldes emellertid dotterbolagen Storebro Maskin AB och Storebro Gjuteri AB.

–Roy ville trappa ner något, eftersom hans fru Marianne var sjuk. Jag vet att han var glad för att han tog sig tid att resa mycket med henne, säger Lennart Ivarsson.

Roy Ivarsson arbetade dock vidare som vd för moderbolaget Storebro Bruks AB samt deltog då också inom båttillverkningen.

1997 såldes moderbolaget Storebro Bruks AB samt dotterbolaget Storebro Royal Cruiser AB till Hans Mellström.

Sedan tidigare hade bröderna Ivarsson Storebro Trading AB med förmedling av begagnade Storebrobåtar. Företaget aktiverades år 2000, där Lennart Ivarsson är ensam ägare sedan 2004.

För två år sedan insjuknade Roy Ivarsson i cancer. De här sista åren i hans liv träffades bröderna så gott som dagligen.

– Såg jag att det lyste i fönstret stannade jag till och pratade ett par timmar innan jag åkte vidare till kontoret, säger Lennart Ivarsson.

– Vi har alltid haft ett fantastiskt förhållande, Roy och jag. Vi lekte jämt när vi var små, men la oss aldrig i varandras ansvar när vi blev vuxna.

– Han var trevlig som person, och en duktig talare. Hade en röst som bar och var alltid den givna talaren under middagar.

Roy Ivarsson har alltid stöttat sina barn Marcus och Charlotte i såväl yrkeslivet som privatlivet.

–Han har också varit mycket mån om sina barnbarn Felicia, Elin och Moa och varit barnvakt så ofta han kunnat, säger Marcus och Charlotte.

Roy Ivarsson tyckte mycket om att åka båt och resa tillsammans med sin familj och hade en Storebro Royal Cruiser 34 under många år. Även segelbåten Storebro Royal Cruiser 33.

Roy Ivarsson fortsatte att resa, laga mat och besöka operan, på senare år tillsammans med vännen Britt.

Lennart Ivarsson och Roy Ivarsson (till höger) under en båttur. Bilden är tagen runt 1990 och finns i boken Storebro Bruk 1728-1998, av Ulf Alexandersson i samarbete med Roy Ivarsson.
Lennart Ivarsson och Roy Ivarsson (till höger) under en båttur. Bilden är tagen runt 1990 och finns i boken Storebro Bruk 1728-1998, av Ulf Alexandersson i samarbete med Roy Ivarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om