Royalty på tio procent gör ALV värt 34,7 miljoner

Nu är den slutgiltiga värderingen av Astrid Lindgrens Värld klar. Den skiljer sig inte nämnvärt från den preliminära värderingen som presenterats tidigare. Inte mer än på en punkt, nu har ALV och Saltkråkan enats om en royalty på tio procent. Därmed slås värdet på bolaget fast till 34,7 miljoner kronor.

Foto:

Vimmerby2009-11-21 05:05


- Royaltyn har en mycket stark påverkan på kassaflödet i bolaget och därmed också på avkastningen och i sin tur på värdet, därför ville vi ha en royalty fastlagd innan vi slutligen avgjorde värdet på bolaget, säger Lars Nyqvist, senior manager, på Ernst&Young som utfört värderingen på uppdrag av Vimmerby kommun.
Enligt den rapport som nu blivit offentlig har ALV ett substansvärde på runt 80 miljoner kronor, och ett kassaflödesvärde på 118 miljoner.
- Substansvärde är i princip detsamma som bolagets eget kapital, alltså vad bolaget tjänat ihop historiskt sett, kassaflödesvärdet grundar sig på en aspekt utifrån en modell av vad en köpare kan få ut i avkastning, beskriver Lars Nyqvist skillnaden mellan de båda värderingsmetoderna som använts.

Tydligt undantag
I rapporten skriver han också att substansvärdet brukar vara det lägsta värde på ett bolags tillgånger. Men gör samtidigt ett tydligt undantag för ALV.
- Historiskt sett har ju inte bolaget betalat någon royalty, istället har ägaren, kommunen, varit bunden att återinvestera alla pengar i verksamheten, säger Lars Nyqvist.
- Värdet på de varumärken och rättigheter som används i verksamheten är högst betydelsefullt. Utan rättigheterna till Astrid Lindgrens namn och upphovsrätterna till hennes sagor blir det inte till närmelsevis samma värde på den här anläggningen och det är klart att därför påverkar royaltyn värdet på alla sätt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om