RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytievirus och smittar lätt.
– I norra Kalmar län ser vi en tidigare start på RS-säsongen, precis som i övriga landet. Sedan sensommaren har vi haft ett tiotal barn inlagda, säger Daniel Öberg överläkare och medicinskt ledningsansvarig på barnkliniken i Västervik.
Förutom en tidigare debut av viruset ser man också en ökning av antalet fall.
– Vi ser en fortsatt ökning där kurvan inte nått sin topp ännu. Pandemin har gjort att vi nu betalar för två års noggrannhet där många barn inte stött på RS-viruset.
Barn under sex månader andas främst genom näsan. För dem blir det därför extra besvärligt när näsan är täppt av segt slem. När det tar för mycket kraft att andas kan det resultera i att barnet inte orkar äta eller dricka.
– Barnen kan främst behöva hjälp att syresätta sig eller få i sig mat genom sond. Man ska ha respekt för sjukdomen men det är oerhört sällsynt att det blir livshotande.
Hur orolig bör man vara som förälder?
– Det kan vara lugnande att veta att alla barn någon gång får RS men att väldigt få blir allvarligt sjuka. I princip alla tvååringar har haft RS och de flesta barn smittas av ett äldre syskon. Man blir mest sjuk första gången men du blir inte immun mot sjukdomen efter genomgången infektion utan kan få den igen.
Hur kan man skydda sitt barn?
– Vara noggrann med handhygien och vara försiktig med att träffa andra, säger Öberg.