Rut, 106: "Det är lagom nu"

Värmen är skön men det gäller att få i sig tillräckligt med vätska.
På äldreboendet Borghaga äter 106-åriga Rut Landberg och hennes väninnor vattenmelon och dricker saft.
– Det är inte för varmt, det är lagom, säger Rut.

106-åriga Rut Landberg, mitten, och Gun Pettersson, 78 till vänster och Lisa Gustavsson, 96, till höger, serveras läskande vattenmelon av Ulrika Brorsson. Det gäller att få i sig extra vätska i värmeböljan.

106-åriga Rut Landberg, mitten, och Gun Pettersson, 78 till vänster och Lisa Gustavsson, 96, till höger, serveras läskande vattenmelon av Ulrika Brorsson. Det gäller att få i sig extra vätska i värmeböljan.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2016-07-26 11:00

De senaste dagarnas värmebölja kan vara ett problem för många äldre och sjuka. Studier visar att dödligheten ökar vid värmeböljor och att just äldre är en utsatt riskgrupp.

I skuggan utanför äldreboendet Borghaga i Vimmerby sitter Alvar Andersson på en bänk. Han tycker inte att värmen är påfrestande.

– Jag tar mina dagliga två promenader precis som jag brukar, man ska inte klaga. Men det gäller att skydda huvudet mot solen, så jag har alltid keps på mig. Man har ju bara ett huvud. Och vatten måste man vara duktig på att dricka.

När man blir äldre har man svårare att reglera sin kroppstemperatur. Gamla människor drabbas lättare av vätskebrist och yrsel.

– Äldre och sjuka känner inte alltid att de är så törstiga som de borde vara. Det kan vara lite knepigt att få dem att dricka en massa vatten, så vi försöker hitta på så mycket vi kan för att de ska få i sig den vätska de behöver, säger enhetschef Ulrika Brorsson.

På en skuggig balkong där det fläktar skönt sitter Gun Pettersson, 78, Rut Landberg, 106 och Lisa Gustavsson, 96. De läskar sig i värmen med kall saft och vattenmelon.

– Det här var gott, säger Lisa.

Ingen av dem lider av värmen, men så är det också en trio pigga damer.

– Det är väldigt olika. Det är många som tycker att det är jobbigt när det är så här varmt, men vi har också flera pensionärer som tycker om värmen. Och sitter man så här i skuggan är det ingen fara, säger Ulrika Brorsson.

SMHI skickar ut varningar inför värmeböljor.

– De går direkt till socialförvaltningen, som sedan informerar alla enheter. Nu fick vi information redan i fredags om att det skulle bli lite extra varmt.

Glass, drycker och frukt med mycket vätska är populärt i värmen.

– Vi kör också ut drickavagnar med extra drycker och försöker hålla det så svalt inomhus som vi kan, med nedrullat för fönstren och bordsfläktar, säger Camilla Jonsson, omsorgspersonal på Borghaga.

Rut Landberg och de andra tar en melonklyfta till.

– Det är läskande.

Fakta: Extra sårbara i värmen
Värmeböljor kan leda till hälsoproblem och ökat antal dödsfall hos känsliga personer. Grupper som tål värmen sämre än andra är småbarn, personer över 60 år, hjärt-, kärl- och lungsjuka, njursjuka, diabetiker och överviktiga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om