RV34 - dödens väg i säkerhetskampanj

På tisdagen placerades det ut 500 röda kors på landets farligaste vägar. Mellan Vimmerby och Målilla slog Motormännens Riksförbund ner 16 kors.

Vimmerby2007-05-16 06:29

- Tanken är att korsen ska upplysa trafikanter och beslutsfattare om att det är förenat med livsfara att färdas på sträckan.
Det säger Alf Lövqvist som var en av tre som satte upp kors på den aktuella sträckan.
Utplaceringen av röda kors är en del av Motormännens stora trafiksäkerhetskampanj som ska uppmärksamma särskilt farliga vägavsnitt runt om i landet. Korsen symboliserar människor som har trafikdödats eller skadats svårt på de farliga vägavsnitten under de senaste åren.
Sträckningen mellan Vimmerby och Målilla där det i dag finns drygt tiotalet fartkameror är tydligen ett vägavsnitt som Motormännen plockat med i listan på underkända ur trafiksäkerhetssynpunkt.
- Årligen dödas cirka 450 människor i den svenska trafiken samtidigt som tusentals skadas. Utgången av en trafikolycka beror till nästan 60 procent på vägens beskaffenhet och utformning visar Folksam i en ny rapport. Om olyckorna hade inträffat på säkrare vägar hade fler än hälften överlevt och de svåra skadorna blivit mycket färre, säger Alf Lövqvist.
I ett pressmeddelande klargör också Motormännen:
- Vi accepterar inte längre den passivitet som finns bland de politiskt beslutsfattarna. Ska nollvisionens målsättningar uppnås är detta bara möjligt om politikerna omgående tar beslut om kraftigt ökade väganslag. Annars kommer ännu fler att dö av farliga vägar. Ansvaret för detta ligger hos politikerna och väghållarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om