"Oroväckande att retoriken riktas mot Sverige"

"En oroväckande retorik som smutskastar Astrid Lindgren för att skrämma Sverige från att närma sig Nato". Så beskriver Rysslandsexperten Marie Nicholson i Vimmerby den senaste ryska kampanjen där Astrid Lindgren och andra kända svenskar pekas ut som nazister.

"Det är inte första gången Ryssland använder den här typen av retorik för att försvara ryska ställningstaganden gentemot andra länder", säger Marie Nicholson om att Astrid Lindgren nu är ett mål för en rysk propagandakampanj där hon pekas ut som nazist.

"Det är inte första gången Ryssland använder den här typen av retorik för att försvara ryska ställningstaganden gentemot andra länder", säger Marie Nicholson om att Astrid Lindgren nu är ett mål för en rysk propagandakampanj där hon pekas ut som nazist.

Foto: Arkiv: TT/Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-05-03 12:08
undefined
Den världsberömda författaren Astrid Lindgren från Vimmerby är nu ett mål för en rysk propagandakampanj där hon pekas ut som nazist tillsammans med ett flertal andra världskända svenskar. Bilden tagen i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

Andra svenskar som pekas ut som nazister på affischer i Ryssland är Ingmar Bergman, Ingvar Kamprad och förre kungen Gustaf VI Adolf. Det bekräftas bland annat av utrikesdepartementet, UD.

– Det är inte första gången Ryssland använder den här typen av retorik för att försvara ryska ställningstaganden gentemot andra länder. Det har förekommit även före 2014 och användes ju som en motivering för att anfalla Ukraina, säger Marie Nicholson.

Förutom kommunpolitiker för moderaterna i Vimmerby har hon studerat Ryssland och har en masterexamen i Rysslandskunskap. Hon har även bott i 1,5 år i Ryssland, även om det är tjugotalet år sen.

– Det är väldigt oroväckande att den här typen av retorik fortsätter och nu riktas mot Sverige och svenskar. Astrid Lindgren är en mycket välkänd författare i Ryssland och Karlsson på taket väldigt populär bland ryska barn. Nu smutskastas hon med syftet att skrämma Sverige från att närma sig Nato, bedömer Marie Nicholson.

Hur ser du på situationen så här drygt två månader efter Rysslands anfall mot Ukraina?

– I början av kriget hade jag kontakt med vänner som fortfarande bor i Ryssland för att få information om läget. Jag fick några korta svar sen har det varit helt tyst. Det är otäckt, för det här är akademiker och andra människor som inte har några som helst problem att använda tekniken och ta sig förbi den ryska censuren.

– Jag tolkar deras tystnad som rädsla, säger Marie Nicholson.

undefined
Marie Nicholson i Vimmerby är Rysslandsexpert och tycker att smutskastningen mot Astrid Lindgren med flera är oroväckande. "Det är smutskastning som syftar till att skrämma Sverige till att hålla sig utanför Nato", säger hon till Vimmerby Tidning.

Vad vet du om vad som händer i Ryssland i dag?

– Jag vet inte mer än vad andra i Sverige får veta via media. Det förekommer rapporter om att människor bara försvinner, hamnar i fängelse och hörs inte av mer, så jag tror att det pågår ett uppror, som tystas ner i alla led, säger hon.

Hon ser som många andra anfallet på Ukraina som ett stort misslyckande för Putin och hans regim.

– Syftet var att skapa en buffertzon mot Nato och hålla Finland och Sverige utanför. Det har blivit helt tvärtemot och vad det leder till är svårt att säga.

Vilka hot ser du mot Sverige och därmed Vimmerby?

– Omedelbart finns inga hot, så jag tror inte man behöver gå omkring och vara rädd. Sen behöver vi gå med i Nato, då finns det 30 länder till som ställer upp om det skulle bli någon form av aggression.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!