Ryter ifrån: "De verkar inte tro att det smittar här"

Personalen på Vimmerby ÅVC slår åter larm om trängsel. ”I lördags hade vi mer än 200 på fyra timmar. De verkar tro att corona inte smittar just här”, säger Fredrik Norell.

Personalen på ÅVC i Vimmerby har utrustats med västar som uppmanar att hålla avstånd. "Men det är inte alla som följer det, i lördags var det halvkaos", säger Fredrik Norell

Personalen på ÅVC i Vimmerby har utrustats med västar som uppmanar att hålla avstånd. "Men det är inte alla som följer det, i lördags var det halvkaos", säger Fredrik Norell

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-11-17 06:00

Efter en vecka med skärpta allmänna råd i Kalmar län gapar vissa allmänna platser tomma - pandemieffekten på andra är den motsatta.

– Här märks det inte ett dugg. Hos oss var det halvkaos i lördags, fullt med bilar hela tiden, säger Fredrik Norell, som jobbar på ÅVC.

Den gånga helgen är inget undantag. Sedan pandemin slog till i våras har antalet besökare bara ökat.

– Vi har slagit nya rekord. Vid september månads utgång hade vi haft 42 318 besök, det är 2 000 mer än förra året och det ser ut att fortsätta öka. I år lär vi bli "bästa besöksmålet" i Vimmerby, och det är ju inte så bra nu, med tanke på smittspridningen.

Trots information på sociala medier och anslag på plats upplever personalen att besökarna inte tar risken på allvar.

– Det är jättesvårt att få dem att förstå. Folk säger att det är enda nöjet de har kvar. De samlas i klungor och pratar. Kanske tänker man att det är säkert för att de är utomhus, men problemet är att det kommer så mycket folk, och att man inte håller avstånd. Smittan finns ju överallt, där folk träffas.

Förhoppningen är att fler ska planera sina besök.

– Ibland är 90 procent inte nödvändiga. Håller man på att tömma ett dödsbo är det en sak, men har man en liten påse kan det säkert vänta till ett annat tillfälle.

Renhållningschef Daniel Johansson säger att det både handlar om säker arbetsmiljö för personalen och minskad smittspridning för besökarna.

– De riktlinjer som finns borde ha undgått få. Ändå är personalens uppfattning att man inte följer det hundraprocentigt. ÅVC är stort i sig, så har man bara tålamod och väntar på sin tur bör det inte vara problem att hålla avstånd. Vi uppmanar också att de som kan undvika lördagar och måndagskvällar gör det.

Några planer på ändrade öppettider finns inte, men var och en får ta sitt ansvar, poängterar Daniel Johansson.

– Vi har kvar vårt grundläggande ansvar att ta hand om hushållens avfall och det innebär att vi har öppet under de förutsättningar och riktlinjer myndigheterna ger. Individen får avgöra om det är lämpligt att gå in på Ica om det är fullt på parkeringen, det är likadant här. 

Vilka åtgärder vidtar ni?

– Just nu har vi inga konkreta planer, men allt hänger på utvecklingen de kommande veckorna. Tilltar smittspridningen kan vi behöva hjälp av väktare. Vi kan inte tillåta trängsel hos oss, och då kan vi behöva hjälp.

Renhållningchef Daniel Johansson säger att det kan bli aktuellt att sätta in väktare om utvecklingen går åt fel håll de närmaste veckorna.
Renhållningchef Daniel Johansson säger att det kan bli aktuellt att sätta in väktare om utvecklingen går åt fel håll de närmaste veckorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!