I utredningen framhålls bland annat vikten av att samla upp och hantera gödsel på ett säkert sätt och att miljön riskerar att ta skada när många hästar hålls på en liten yta under lång tid. Något som skapat diskussion och kritik från organisationer inom hästnäringen.
Niklas Gustafsson är ordförande för Vimmerbyortens Ryttarförening som driver ridskoleverksamhet och har ett 20-tal hästar, varav hälften är egna och resten inackorderade, uppstallade på Ryttargården i Vimmerby. Han tycker att delar av förslagen är bra, medan andra skulle vara omöjliga att genomföra.
– Förslag som att man ska ha max 2-3 hästar per hektar hage, att hagarna ska ha minst 80 procent växttäcke och att hagar får användas i max 10 år som hästbete skulle inte vara praktiskt genomförbara för oss, säger Niklas Gustafsson.
Det finns även förslag på skärpta rutiner kring insamling och användning av hästgödsel som han tycker att föreningen redan lever upp till.
– Mockning av hagar sker redan med tanke på att minska risken för spridning av sjukdomar bland hästarna, men det är ju även bra att få bort gödseln ur miljösynpunkt.
Föreningen har nyligen iordningställt ett utrymme för förvaring av gödseln som även tas om hand och kommer till nytta.
– Vi är noga med att ta hand om gödseln som en bonde i trakten använder till sina åkrar och sedan köper vi hö av honom, så där har vi ett bra miljötänk redan, säger Niklas Gustafsson.