S och M emot en Vimmerbymodell

Socialnämnden och Vimarhem var eniga när de fattade beslut om en Vimmerbymodell för ett trygghetsboenden. Men fullmäktiges två största partier vänder sig emot förslaget. - Vi vill ha en 70-årsgräns, säger andre vice ordförande i kommunstyrelsen Helen Nilsson (S). - Vi vill ha trygghetsboende enligt Boverkets regler, säger Annika Carlsson (M).

Helen Nilsson (S) vill ha kvar 70-årsgränsen.

Helen Nilsson (S) vill ha kvar 70-årsgränsen.

Foto:

Vimmerby2014-07-01 06:31


Diskussionen om ett nytt trygghetsboende är en soppa som bara tycks bara bli värre och värre. Förra veckan presenterade Magnus Danlid (C), ordförande i Vimarhem, och Elisabeth Lago Nilsson (KD), ordförande i socialnämnden, ett gemensamt förslag för en Vimmerbymodell av trygghetsboende. Enligt de båda styrelseprotokollen fattades besluten i enighet.
Socialdemokraterna har fyra ledamöter av socialnämndens totalt nio och Moderaterna har en. I Vimarhems styrelse har sossarna tre poster och Moderaterna två av totalt sju.
Partiernas företrädare röstade alltså för förslaget om en Vimmerbymodell - men de ledande företrädarna för både Socialdemokraterna och Moderaterna vänder sig emot förslaget som deras egna företrädare nyss röstat igenom.
Boverket har ställt vissa krav för att ge statligt stöd vid nybyggnation av ett trygghetsboende. Bland annat en 70-årsgräns för de boende och krav på daglig närvaro från personal.
Vimmerbymodellen saknar ålderskrav och nöjer sig med "regelbunden" tillgång till personal.
Där går skiljelinjen i de olika förslagen.

Blev förvånad
I artiklar och debattinlägg har kommunalrådet Micael Glennfalk (M) varit tydlig med att han förordar den statliga definitionen. Även oppositionsrådet Helen Nilsson (S) står fast vid 70-årsgränsen som staten kräver för att ge stöd för ny- eller ombyggnation av trygghetsboenden.
- Vi vill ha en 70-årsgräns för vi tycker att det behövs olika boenden med olika innehåll. Jag tycker att 70 år är en rimlig nivå för ett trygghetsboende.
Blev du förvånad över utspelet?
- Ja, litegrann. Det här är inget som vi har förankrat och det har inte varit uppe i kommunstyrelsen än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om