(S) vill se tydligare visioner i budgeten

"Det här är ju mer en kortsiktig budget." så lyder oppositionsrådet Helen Nilsson (S) utlåtande om den borgerliga majoritetens budgetförslag.

"Jag läser summan och den är relativt hög, dock är det mest statliga pengar som har kommit extra. Det egna inlägget är inte lika stort." säger Helen Nilsson (S) om den borgerliga majoritetens budget.

"Jag läser summan och den är relativt hög, dock är det mest statliga pengar som har kommit extra. Det egna inlägget är inte lika stort." säger Helen Nilsson (S) om den borgerliga majoritetens budget.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-10-11 06:00

I måndags presenterade den borgerliga majoriteten som består av Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna, sitt förslag för nästa års budget. Bland annat vill man ge ett ökat anslag på 18 miljoner till socialnämnden, samtidigt som man sänker resultatmålet från två procent till en procent.

– Vi vet att kommuners ekonomi kommer inte bli bättre framöver, snarare ser det ut som att det kan bli sämre så det kan bli tuffa tag framöver, sa Jacob Käll (C). 

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) tycker att det stora tillägget till socialnämnden är bra, men hon saknar visionen vad som ska göras för pengarna som skjuts till. 

– Jag ser inte riktigt vad man tänker sig använda dem till. Man har pratat bara om att täcka underskotten, men samtidigt så när man lägger till pengar så bör man ha några prioriterade områden och det kan jag inte se, säger hon.

Du säger att det är en kortsiktig budget, men i år har det varit unikt med mycket stadsbidrag till följd av coronan. Är det inte svårt att lägga en långsiktig budget när vi är i en så osäker tid?

– Jo, det är svårt att lägga en långsiktig budget. Men under senare år så har vi förhållit oss till många kriser. Vi hade flyktingkrisen, vi har haft corona-krisen och vi har ju haft andra kriser i Vimmerby kommun, men man måste ändå se på det med ett långsiktigt perspektiv. Det kan komma fler kriser. 

Precis som förra året kommer Socialdemokraterna att presentera ett motförslag i form av en visionsbudget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!