Oviss väntan i fyra månader – oro för stängda gränser

Familjen Berisha sitter fortfarande i oviss väntan i ett litet rum någonstans i Kosovo. I dag, fredag, är det fyra månader sen de hämtades av gränspolisen i Vimmerby. "Vi vet inte något om vad som händer", säger Halil Berisha till Vimmerby Tidning.

Den 4 november utvisades Hail och Shpresa Berisha, t.h, och deras tre barn efter 15 år i Sverige. Här hämtas de av gränspolisens personal utanför Korskyrkan i Vimmerby.

Den 4 november utvisades Hail och Shpresa Berisha, t.h, och deras tre barn efter 15 år i Sverige. Här hämtas de av gränspolisens personal utanför Korskyrkan i Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-03-04 06:00

Den 4 november i fjol klev familjen in i gränspolisens minibuss vid Korskyrkan i Vimmerby för att samma dag flygas till Pristina i Kosovo, tillsammans med sonen Alkind som tidigare gripits på gymnasiet i Vimmerby. Där sitter de allt jämt fast.

Den 6 december lämnades en ansökan om arbetstillstånd för Halil Berisha in till Migrationsverket. Han har en fast tjänst i äldreomsorgen i Vimmerby så snart han kan komma tillbaka till Sverige. 

Nära tre månader senare har han inte hört någonting från Migrationsverket om ansökan.

På torsdagen skriver Annica Dahlqvist, kommunikatör på Migrationsverkets presstjänst, i ett mejl till Vimmerby Tidning att Halil Berishas ärende nu är öppet, men att man i övrigt inte kommenterar ärenden under handläggning.

Att ärendet nu handläggs blir ändå en god nyhet för Halil Berisha.

– Då händer det i alla fall något nu, säger han.

På frågan om hur lång tid en ansökan om arbetstillstånd normalt sett ska ta hänvisar Annica Dahlqvist till praxis som visar: "Av nyligen avslutade ärenden har 75 procent fått beslut inom tolv månader."

Samtidigt påminner hon att det finns ett beslut om förbud mot återresa för familjen. Ett beslut som fattades den 29 juli 2020 och som gäller fram till november 2022. "Innan dess kan de oavsett inte återvända till Sverige", skriver hon.

 Trots det kan ett återreseförbud hävas om ett arbetstillstånd beviljas.

"Ja, ett tillstånd kan beviljas trots återreseförbud. Så här står det i våra rutiner: "Om Migrationsverket har meddelat ett återreseförbud, och därefter avser att bevilja ett uppehållstillstånd, är det verket som ska bedöma om förbudet ska upphävas", skriver hon.

Mitt i formaliteten sitter en Vimmerbyfamilj fast, i ett land där barnen tidigare aldrig har varit. De törs inte gå ut.

– Vi kan ingenting göra. Barnen mår mycket dåligt och vill inte äta och har svårt att sova. Vi vet ingenting om vad som ska hända, säger Halil Berisha.

Han befarar att kriget försvårar för familjen, som måste ta sig till svenska ambassaden i Nordmakedonien för att hämta ett beviljat tillstånd.

– Jag hör att vägen till Serbien stängts av, men vet inte om det stämmer. Vi kan bara vänta och hoppas att få komma hem snart. Vi är tacksamma för att vi får pengar till mat från vänner i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!