Så är läget i skolan: "Gäller att hålla i och hålla ut"

Enstaka fall av covid-19 på kommunens skolor. "Läget är ganska stabilt just nu" menar skolchef Ola Karlsson.

"Vi har ett stabilt läge med enstaka bekräftade fall, sedan är det fler som är hemma och är sjuka men som fått negativa provsvar." säger skolchef Ola Karlsson.

"Vi har ett stabilt läge med enstaka bekräftade fall, sedan är det fler som är hemma och är sjuka men som fått negativa provsvar." säger skolchef Ola Karlsson.

Foto: Ellinor Harrysson /Stefan Hörberg, Rithuset Arkiv

Vimmerby2021-05-14 12:14

– Vi har information om bekräftade fall på Vimarskolan, AL-skolan och andra skolenheter men just nu rör det sig om enstaka fall och inte någon hög smittspridning, berättar skolchef Ola Karlsson. 

Generellt menar han att läget bland de kommunala skolorna för tillfället är stabilt. 

– Däremot har vi elever och medarbetare som är hemma och sjuka men som fått negativt provsvar. Men vi är medvetna om att situationen kan ändra sig väldigt snabbt eftersom vi fortfarande har en pågående smittspridning i Vimmerby kommun.

Tidigare har kommunen använt sig av distansundervisning för drabbade klasser och årskurser som ett sätt att förhindra pågående smittspridning. En åtgärd som står redo att användas igen. 

– Vi har under de senaste veckorna haft fall i Tuna, Södra Vi och Vimarskolan där vi använt oss av distansundervisning under fem skoldagar för att bryta pågående smittkedja. Vi har inte behövt förlänga perioden vid något av tillfällerna vilket innebär att metoden har givit effekt. Så märker vi att det blir smittspridning inom någon grupp så har vi direkt samråd med smittskyddsläkaren och tar beslut utifrån det. 

För tillfället menar han att det inte är någon grupp inom grundskola, förskola eller gymnasium som står ut i antal bekräftade fall. 

 – Även fast vi nu bara har enstaka bekräftade fall är inte läge att säga att det här är över. Regionen förlängt sina rekommendationer till och med sista maj så det gäller att hålla i och hålla ut den här sista biten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!