Så är läget på Arla – 20 år efter jättesatsningen

Under de 20 åren har Arla nästan fördubblat produktionen i Vimmerby. Nu har man börjat diska med mjölkvatten för att spara på färskvattnet.

Arlas mjölkpulverproduktion firar 20 år i Vimmerby.

Arlas mjölkpulverproduktion firar 20 år i Vimmerby.

Foto: Christer Andersson

Vimmerby2024-12-13 10:20

Dagen före julafton 2004 levererades det första riktiga mjölklasset till Vimmerby. Allan Leandersson var med från början och minns när allt startade.

– Det var kul. Vi var bra på effektivitet, miljö och kvalitet. Det var ett bra driv i gänget och många är kvar sedan dess, berättar projektledare Leandersson.

I slutet av november firade Arla de 20 åren på Astrid Lindgrens Värld. Det var nostalgi, mat och livemusik med ett 90-tal personer från då och nu. Projektledarna Per Mogren och Allan Leandersson berättade om hur det var när allt startade.

Personalstyrkan i den nya organisationen kommer att bli 116 personer, några få fattas ännu.

undefined
Projektledare Allan Leandersson har varit med på hela resan sedan 2004.

Det har varit torrmjölk hela vägen och produktionen har ökat från 380 miljoner kilo om året till 640, nästan en fördubbling.

Under jubileumsåret har det hänt mycket i landets största mjölkpulverfabrik.

Anläggningen blev i år helt fossilfri genom att energibolaget Adven bytte oljan som reservbränsle till vegetabiliska HVO. Flis står för 95 procent av bränslet till det nya energisystemet.

– Hållbarhet gynnar alla. Vi driver våra frågor långsiktigt oavsett vilka politiska vindar som blåser, förklarar mejerichefen Jerker Sjöstrand som sedan i april basar över både Arla Vimmerby och Arla Visby.

I dag produceras cirka 1 300 ton mjölkpulver varje vecka. Det mesta hamnar utomlands (33 procent i Oman) och används till bakverk, barnmat och mejeriprodukter. 

Vimmerby är ett av Arlas elva mejerier i Sverige och ligger i framkant både med volym och teknologi.

Dagligen lossas ett 50-tal tankbilar och de åtta största silorna kan tillsammans rymma cirka 3 000 ton mjölk samtidigt. 

undefined
Jerker Sjöstrand är sedan i april mejerichef för Vimmerby och Visby.

Produktionen har effektiviserats på flera sätt. Ett är att ta vara på det vatten som separeras bort ur mjölken, cirka 200 kubikmeter per dygn.

– Vattnet återanvänds till diskning, i stället för att använda färskvatten. Vi vill bidra med vår del i kommunen. Det som släpps ut i våtmarken är nästan rent som destillerat vatten, säger Allan Leandersson.

Den nya filteranläggningen som separerar ut vatten ur mjölken i långa blanka rör gör att det krävs betydligt mindre energi på vägen till den torra slutprodukten.

Nyligen gjorde Arla Sveriges vd Cecilia Kocken sitt första besök i Vimmerbys anläggning.

– Hon fick en visning, träffade chaufförer och operatörer ute i anläggningen, berättar Jerker Sjöstrand.

Multinationella Arla ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Nederländerna och Luxemburg. Arla har produktion i 14 länder och försäljning i 146.

undefined
Arla Sveriges vd Cecilia Kocken (i mitten) gästade Vimmerby för första gången och guidades av Ida Karlsson och Anette Schytt.
undefined
Vimmerbys mjölkpulverproduktion är störst i Sverige och ledande inom volym och teknik.
undefined
Säckarna med mjölkpulver på väg ut till kunderna.
undefined
Separatorn behöver lite tillsyn ibland.
undefined
Den nya filteranläggningen sparar mycket energi när vattnet ska skiljas ut.
undefined
Pulversäckarna i konferensrummet.
undefined
Utan kossan ingen mjölk och utan mjölken inget mjölkpulver.
undefined
Svårt att hitta något fyndigare namn på ett gym.
Karta: Arla Foods Vimmerby Dairy
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!