Smittskyddsläkaren om att restriktionerna hävs

Smittskyddsläkarens prognos är att smittspridningen kommer vara fortsatt hög i länet de kommande veckorna och uppmanar till försiktighet.

Smittskyddsläkare Lisa Labbe Sandelin menar att smittoantalet beräknas vara fortsatt högt de närmsta veckorna i Region Kalmar län.

Smittskyddsläkare Lisa Labbe Sandelin menar att smittoantalet beräknas vara fortsatt högt de närmsta veckorna i Region Kalmar län.

Foto: Region Kalmar/Elin Elmström

Vimmerby2022-02-03 19:00

Regeringen och Folkhälsomyndigheten lämnade beskedet att corona-restriktionerna försvinner den 9 februari på en presskonferens. Det är nästan på dagen två år efter att covid-19 klassades som en samhällsfarlig sjukdom.

Samma dag meddelades 1 296 nya positiva fall av covid-19 i Kalmar län. I nuläget är totalt 48 682 konstaterat smittade i regionen. Av våra lokala kommuner sticker Västervik ut – med 190 nya fall på bara ett dygn. Västervik har 6 179, Vimmerby 2 846 och Hultsfred 2 406 konstaterade fall totalt sett.

– Man måste se det som att vi går in i en ny fas, inte ett avslut, säger Lisa Labbé Sandelin, regionens smittskyddsläkare.

Hon menar att slopade restriktioner har diskuterats en längre tid och hon är inte förvånad att beslutet kom nu.

– Generellt har vi haft ett mycket högt smittoläge de senaste veckorna men inte en ökning av patienter på intensivvårdavdelningen. Omikron är ett snällare virus, även om det kan ge allvarlig sjukdom.

Vad är viktigast att tänka på i samband med att restriktionerna tas bort?

– Att vaccinera sig och vara hemma om man är sjuk.

Hon berättar att omikron dominerar och att det är extra viktigt att ta tre doser för att uppnå ett bra skydd mot den varianten. Lisa tror att vaccinationsviljan kan komma att minska i viss utsträckning efter att restriktionerna försvunnit. Detta för att det kan uppstå en allmän känsla av att situationen är lugnare.

– Den som inte är vaccinerad har en jättestor risk att bli smittad och vi har kortat intervallet mellan doserna för att fler ska hinna få ett bra skydd.

Vad innebär det att restriktionerna slopas?

– Smittotalet beräknas vara högt i några veckor till. Ha sunt förnuft nu. Även om vi öppnar upp behöver vi kanske inte dra igång allt på en gång.

Deltagarbegränsningar, krav på avstånd mellan sällskap, vaccinationsbevis och att serveringsställen ska stänga klockan 23 upphör att gälla från och med den 9 februari.

Lisa tror att många kommer vilja återgå till hur vi levde före restriktionerna snabbt. Samtidigt tror hon att det kommer ta tid för flera att känna sig bekväma att vistas i stora sociala sammanhang igen. Hennes råd är att känna efter och "ta det varsamt".

Hon berättar att det pågår kontinuerliga diskussioner inom regionen och andra aktörer om smittoläget. Hur återöppnandet kommer påverka regionen mer konkret ber hon att få återkomma till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!