Förra veckan beslutade en förskola att ställa in barnens luciafirande för föräldrarna. Förskolechefen för den aktuella förskolan berättade att många barn blir oroliga och ledsna i större folksamlingar. En annan anledning till det inställda firandet var att förskolan inte ville tvinga vårdnadshavare att köpa luciadräkter och tomtekläder. Beskedet blev snabbt en riksnyhet och reaktionerna lät sig inte väntas. Vissa tyckte att det var en skandal, andra tyckte att beslutet var helt rätt.
Men hur ser det ut i Vimmerby kommun?
När vi når Eva Johansson, verksamhetschef för förskolan i Vimmerby, vill hon inte uttala sig specifikt då kommunen inte tagit ställning i frågan.
– I förskolans uppdrag ingår att såväl utveckla barnens förmågor som barnens eget kulturskapande. Det kan till exempel handla om att överföra kulturarv, traditioner och historia från en generation till nästa, och luciafirande är en av de traditioner som finns i Sverige, säger Eva Johansson.
Hon berättar att det är upp till varje enskild förskola att planera ett eventuellt luciafirande.
– När det gäller att föra luciatraditionen vidare, behöver det nödvändigtvis inte vara i form av ett luciatåg inför alla familjerna. Märker vi att något barn blir ledsen eller orolig, då anpassar vi firandet så att det blir bra för alla barn.