Så blir kommunpolitikernas arvoden

Kommunstyrelsens ordförande får ett arvode på 49 500 kronor i månaden. Oppositionsrådet hälften, 24 750 kronor, för den nya halvtidstjänsten. De är de enda som inte får ersättning för sammanträdestiden.

Vimmerby2010-12-17 07:24

Kommunstyrelsen ställer sig bakom uppdaterade regler för ersättning till politikerna.
Ett grundförslag fanns med när fullmäktige antog den nya bantade politiska organisationen för nästa mandatperiod. Nu har några delar förtydligats. Bland annat var gränsen går för när politiker ska ha sammanträdesersättning.

Gräns vid 40 procent
- Har man ett uppdrag på 40 procent eller mer med fast arvode ska sammanträdestiden ingå, säger Leif Larsson, ordförande i fullmäktige och i den grupp som tagit fram arvodesreglerna.
Två politiker har så mycket fast arvode att de inte får någon sammanträdesersättning. Det är kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk, M, som får ett heltidsarvode på 594 000 kronor om året, eller 49 500 i månaden. Det är 90 procent av riksdagsledamöternas grundarvode.

Opposition på halvtid
Det nya uppdraget som oppositionsråd, som Jan Henriksson, S, utsetts till, är på halvtid och ger ett fast arvode på 297 000 om året eller 24 750 per månad.
Utöver dessa två får också kommunstyrelsens förste vice ordförande, ett uppdrag som går till Per-Åke Svensson, C, ett fast arvode på 148 500 kronor om året, eller 12 375 kronor i månaden.
Det uppdraget ger dock rätt till ersättning för sammanträden och andra möten eller uppdrag i kommunen tjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om