Så blir taxorna för vatten, värme och sopor

Vimmerbyborna må ha länets högsta skatt, men taxorna för VA, fjärrvärme och sophämtning tillhör fortfarande de lägsta trots att en höjning sticker ut i år.

Nils Holgersson-rapporten 2021

Nils Holgersson-rapporten 2021

Foto: Arkiv / Rebecca Forsgren Malmström / Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-11-16 18:00

Det visar Nils Holgersson-rapporten som varje år jämför vad vatten– och avlopp, fjärrvärme, el och avfallshanteringen kostar i landets alla kommuner med hjälp av en lägenhetsmodell på knappt 70 kvadratmeter.

I Vimmerby kommun steg kostnaden för renhållningen med 7,1 procent mellan 2020 och 2021. Det är den högsta ökningen bland länets kommuner i just den kategorin.

– Höjningen avser främst osorterat restavfall och vi gör så för att få fler att sortera matavfall, säger Daniel Johansson, renhållningschef på Vimmerby Energi– och Miljö AB.

I Nils Holgersson-modellen ligger avfallstaxan på 130 kronor per månad.

– Vi är fortfarande lägst i länet tillsammans med Västervik, säger Daniel Johansson.

undefined
Renhållningschefen

Taxan för vatten och avlopp steg med blygsamma 0,9 procent. Det är näst lägst i länet och VA-taxan ligger på cirka 400 kronor per månad. Det är fjärde lägsta i länet.

Fjärrvärmen har till och med sjunkit någon krona per kvadrat mellan 2020 och 2021 och ligger på 877 kronor per månad för Nils Holgersson-lägenheten.

Det totala priset för el, inklusive nätavgift av skatter, har ökat med 3,5 procent och är nu 536 kronor per månad. Vimmerby Energi- och Miljö har inte höjt nätavgiften under 2021.

Totalt sett steg priset för alla nyttigheterna med knappt 300 kronor per månad. Med ett sammanlagt pris på 1 944 kronor är taxorna i Vimmerby nästa lägst i länet efter Kalmar och på riksnivå har invånarna i över 200 kommuner högre taxor än Vimmerbyborna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!