Så får Vimmerbys gator sina namn – då och nu

Sedan lång tid tillbaka har namn på gator och torg hjälpt människor att orientera sig och identifiera den plats där de befinner sig. På skyltar till höger och vänster läser man olika platsers namn, gamla som nya, utan att veta hur de faktiskt kommit till. Det har Vimmerby Tidning försökt ta reda på.

För drygt ett år sedan såg det ut såhär i Nybble där ett nytt bostadsområde växte fram. Gatorna där, Lammstigen och Fårstigen, har fått namn efter bondgårdsdjur.

För drygt ett år sedan såg det ut såhär i Nybble där ett nytt bostadsområde växte fram. Gatorna där, Lammstigen och Fårstigen, har fått namn efter bondgårdsdjur.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-09-05 06:00

Det är en kall vinterdag i december 1902. I Vimmerby stad har drätselkammarens företrädare samlats för att fatta stora beslut. Tillsammans står de inför det viktiga uppdraget att namnsätta stadens alla gator.

Men det finns ett bekymmer. I andra städer har man döpt gator efter särskilda händelser eller kända personer ur stadens historia, fast där tycks det inte finnas så mycket att hämta i Vimmerby än. Istället får man ta till en annan strategi och komma med förslag på namn inspirerade av lokala förhållanden, alltså hur staden faktiskt ser ut. 

Vid den här tiden var det visserligen redan vissa passager i staden som hade namn i dagligt tal, men nu var det dags att ta ett ordentligt grepp och fastställa namn till alla gator och göra dem officiella. Klemens gränd fick på så sätt sitt namn efter närheten till Klemens källa och dåvarande Järnvägsgatan efter kopplingen till tågstationen. En gata som ledde till Östra bykällan fick namnförslagen Bykällgatan eller Källgatan.

undefined
Klemens gränd ska ha fått sitt namn på grund av närheten till Klemens källa.

Sedan drätselkammarens sammanträde har staden utvecklats och fler gator har tillkommit. I närheten av Folkets Park finns nu ett gäng gator som alla har namn på olika fåglar. I ett annat område har gatunamnen fruktkoppling och i ett tredje verkar temat vara Astrid Lindgren. Men vem är det egentligen som bestämmer över gatornas namn i Vimmerby idag?

I Vimmerby kommun finns det sedan 7-8 år tillbaka en särskild namngivningsgrupp, bestående av infrastruktursamordnaren Joakim Svensson, gis- och kartingenjören Karl-Johan Wendel och stadsmuseet Näktergalens föreståndare Gunilla Gustafsson. Tillsammans lägger de fram förslag på namn till kommunstyrelsen som sedan fattar de slutgiltiga besluten.

– Ofta går det till så att vi får ett uppdrag från kommunstyrelsen i samband med att man gör en ny detaljplan, till exempel om ett nytt område är på gång, att ta fram gatu- och kvartersnamn. Om det är ett helt nytt område kan man kanske hitta på något nytt, men om man utökar ett område försöker man göra så att det hänger ihop med namn som redan finns, säger Joakim Svensson.

När namngivningsgruppen sammanträder för att diskutera namn utgår de från direktiven i vad som kallas för god ortnamnsed, vilket det finns bestämmelser kring i Kulturmiljölagen. Där står det bland annat att nya namn gärna inte ska vara för lika de som finns, men inte heller vara alltför avvikande.

I det framväxande bostadsområdet i Nybble har två nya gator fått namnen Lammstigen och Fårstigen. Att gator i närheten av varandra får tematiska namn menar Svensson har mycket att göra med människors orientering, då det underlättar att förstå att vissa gator hänger ihop.

undefined
För drygt ett år sedan såg det ut såhär i Nybble där ett nytt bostadsområde växte fram. Gatorna där, Lammstigen och Fårstigen, har fått namn efter bondgårdsdjur.

Varför det temat?

– Vi diskuterade lite olika förslag och då fastnade vi för det här med får och lamm. Det är gammal lantbruksmark bitvis så vi tänkte att det kunde passa.

För några år sedan la Socialdemokraterna fram en motion om att döpa gator efter bowlaren Jesper Svensson och fotbollsspelaren Kosovare Asllani, men förslaget fick avslag.

– Lantmäteriet avråder från namngivning efter levande personer, just då deras rykte och popularitet kan ändras med tiden.

Den historiska informationen är till stor del hämtad från boken "Utdrag ur Vimmerby stads historia" skriven av Oskar Blomberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!