Så fick eldsjälen Magnus namnet Budo

Föreningsmänniskan Magnus Ericsson kanske inte alla känner till, men föreningsmänniskan Budo klingar för många mer bekant. I själva verket refererar båda namnen till samma person och så har det varit i många år.

Magnus Budo Ericsson har själv aldrig utövat någon kampsport, men när han var liten grabb hade han i alla fall koll på vad det var. När han tröttnade på brottningen i snöhögen ville han byta ut den mot en annan typ av strid. I den stunden uppkom det namn han bär med sig än idag.

Magnus Budo Ericsson har själv aldrig utövat någon kampsport, men när han var liten grabb hade han i alla fall koll på vad det var. När han tröttnade på brottningen i snöhögen ville han byta ut den mot en annan typ av strid. I den stunden uppkom det namn han bär med sig än idag.

Foto: Magnus Strömsten/Arkiv/TT

Vimmerby2023-07-28 20:00

När Vimmerby Tidning når Magnus Budo Ericsson sitter han i bilen på väg hemåt. Förberedelserna inför Bullerby Cup, evenemanget där han varit delaktig sedan starten 1977, är klara och han är redo för några intensiva dagar fyllda av fotboll. Under många år har han varit aktiv inom Vimmerby IF, både som spelare, ledare och i andra roller. Under cupdagarna hjälper han till där det behövs som funktionär.

– Det går på rutin numera, säger han.

Inom idrottsvärlden, där Magnus är verksam, verkar det särskilt vanligt med smeknamn som fastnar. Det är något han själv fått erfara, då det var nyfunna hockeypolare som gav honom sitt namn. Då var han i tolvårsåldern och nyinflyttad i Vimmerby.

– Utomhusrinken där vi höll till skottades både för hand och med traktor. All snö las vid sidan av planen och i de högarna lekte vi både före och efter träningarna. Det var "herren på täppan" som gällde, så vi brottades och knuffade ner varandra.

undefined
Där ishallen står idag fanns förr en utomhusrink. I snöhögarna som bildades när den skottades brukade Budo och hans hockeykompisar kämpa för att få ner varandra från toppen.

Leken innebär att den som står kvar sist på snöhögens topp vinner. Efter ett tag tröttnade Magnus på att brottas.

– Jag tyckte att vi skulle köra Budo för att få ner varandra istället för det kändes roligare, fast det var ingen som visste vad Budo var så jag fick förklara det.

I den stunden blev Magnus till Budo och det spred sig ganska snabbt. Förmodligen först i hockeylaget, sedan i fotbollen och till sist överallt. Till slut var det inte många som visste att han hette Magnus längre.

– Det finns fortfarande många i Vimmerby som inte vet att jag heter det.

undefined
Budo är ett japanskt samlingsnamn för olika moderna kampsporter, till exempel kendo, Aikido, Judo och Karate.

Blev du överlägsen när ni bytte sport?

– Det har jag inget minne av, men jag var väl ettrig och tävlingsinriktad även på den tiden, så jag stod nog kvar sist många gånger.

För drygt 25 år sedan valde Magnus att kontakta Skatteverket för att lägga till Budo i sitt namn, men aldrig som tilltalsnamn.

– Jag är ju från Småland så det var jag för snål för. Det kostar ju pengar.

Han förklarar att det har sina fördelar att kallas för Budo istället för Magnus. Det gör att han ofta blir ihågkommen när han far runt i landet, vilket han för det mesta inte har något emot.

– En gång träffade jag en person som suttit som ordförande i svenska Budoförbundet, när han skulle iväg på nån världsomspännande konferens i Japan. Då fick jag ge bort alla mina visitkort för att han skulle kunna visa upp att nån i Sverige heter Budo. Det tyckte han var otroligt stort.

undefined
"Det är nog inte så många fler än vissa i min familj som kallar mig för Magnus, fast inte ens min fru gör det", säger Budo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!