Så firar de utflyttade Vimmerbyborna jul ute i världen

Det finns de som drömmer om en vit jul med snö och kyla, men för vissa är ett firande på en solig strand det som blir verklighet. Vimmerby Tidning har pratat med några av Vimmerbys utlandssvenskar, om hur de väljer att spendera helgen.

I förra veckan hade Michaela Wegert en julfest tillsammans med kompisar.

I förra veckan hade Michaela Wegert en julfest tillsammans med kompisar.

Foto: Privat

Vimmerby2022-12-24 08:00

Julen är en högtid som präglas starkt av tradition, men hur blir det med den saken när man flyttar firandet utomlands där både förutsättningarna, tidszonen och klimatet ser annorlunda ut?

För Michelle Wegert, som för några år sedan bytt Vimmerby mot Sydney i Australien, blir årets julfirande ganska annorlunda från hur hon brukat ha det i Sverige.

"I år firar jag med vänner på stranden vilket ska bli superkul, men såklart inte samma mysiga känsla som det hade varit hemma.", skriver hon.

Saknar du något från Sverige under julen?

"Jag saknar allt! Jag älskar jul och speciellt svensk jul så i år saknar jag mycket, men som tur är finns IKEA så man kan köpa lite mat och snacks."

Några som har tagit med sig mycket av det svenska julfirandet till varmare breddgrader är Felicia Lindgren med familj. Hon har i stort sett tagit med sig alla traditioner hon själv vuxit upp med i Vimmerby, till det nya hemmet i Dauin, Negros Oriental i Filippinerna. Familjen följer till och med den svenska klassiska julkalendern, fast det blir att se den på kvällen istället för morgonen, på grund av tidsskillnaden.

"Även fast vi bor i Filippinerna så vill jag att barnen ska få med sig alla svenska traditioner!", skriver Felicia Lindgren.

Julen är också den tid då hemlängtan slår till som mest för henne, och det hon framförallt saknar under julen i tropikerna är familjen hemma i Sverige.

"Som tur är brukar vi fira lite digitalt med någon julquiz och så får vi vara med på ett hörn när de alla är tillsammans."

I en annan del av världen, nämligen i USA, bor Vimmerbybördige konstnären Ulrika Peterson. För henne blir det en lugn och stillsam jul, vilket är precis hur hon vill ha det.

"Vad jag saknar från Sverige är rätt självklart: Cloettas juleskum! Och så mina nära och kära och det svenska julbordet.", skriver hon. 

I USA har vi även Daniel Svensson från Storebro, som gick till final i "Hela Sverige bakar" i år. Han saknar det traditionsenliga Kalle Anka-tittandet och inte minst att firandet här infaller den 24 december. En ny tradition som han däremot har är att han från Thanksgiving fram till julafton gömmer en älva.

– Varje kväll spionerar han på barnen och direktrapporterar tillbaka till tomten på Nordpolen.

Felicia Lindgren med livspartnern Conny Jeppson, samt barnen Hailey, Millie och William Jeppson.
Felicia Lindgren med livspartnern Conny Jeppson, samt barnen Hailey, Millie och William Jeppson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!