Myndigheten för samhällsskydd och beredskap står bakom initiativet som är nationellt och i år är ungdomar särskilt i fokus.
– Det finns material att hämta via MSB:s hemsida som skolor kan ladda ner. Man vill uppmärksamma yngre generationer på vad händer under en kris då tillgången till ström och vatten försvinner. För att nå ut till ungdomar särskilt har vi kampanjer via sociala medier, säger Anna Olausson som är samordnare på Vimmerby kommun.
På biblioteket i Vimmerby finns även en monter med material med vad som anses bör finnas i varje hushåll.
– Samhället förväntar sig att varje enskild medborgare ska klara sig i 72 timmar i händelse av en kris då strömmen försvinner och det inte finns något vatten i kranen. För att folk ska få en tydlig bild av vad det är för utrustning har vi samlat lite saker i en monter som står på biblioteket. Det är en bra lösning så man kan se att det egentligen inte är så mycket som krävs för att man ska kunna hantera en krissituation, säger Håkan Westerback.
Vilka grejer är bra att ha i sin krislåda?– En bra grej som fyller många funktioner är en radio som fungerar även om strömmen försvinner. Den här modellen kan laddas med hjälp av en dynamovev eller solceller. Med hjälp av den kan lyssna på P4 som är beredskapskanalen och då få information. Dessutom har den en inbyggd ficklampa och ett USB-uttag så att man kan ladda mobiltelefonen, säger Håkan Westerback.
Tillgång till mat och vatten är förstås väsentligt i en krissituation. På landsbygden har många fortfarande tillgång till en vedspis där man både kan laga mat och få en bra värmekälla.
– Har man ingen vedspis är det bra att ha tillgång till ett spritkök så att man kan laga mat. Vad det gäller mat bör man ha ett lager med varor med lång hållbarhetstid. Pasta och olika konserver är bra. Har man till exempel en burk krossade tomater så kan man värma dem på spritköket och hälla i pastan direkt så de kokas i tomaterna så slipper man slösa vatten till att koka pastan i. MSB har tagit fram en lista på hur mycket mat man behöver för att klara sig i ett hushåll med olika antal medlemmar, säger Håkan Westerback.
– Vad det gäller vatten är det bra att ha tillgång till praktiska vattendunkar så man kan hämta från de nödvattentankar som kommunen ställer ut, säger Håkan Westerback.