Så funkar vaccinering för fritidsboende

"Man har alltid rätt att vaccinera sig hos oss, när vi kommer till den prioritetsgrupp man tillhör", säger Marie Ragnarsson som är vaccinsamordnare i Region Kalmar.

Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar, understryker vikten av att planera för att ta den första och andra vaccindosen på samma plats.

Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar, understryker vikten av att planera för att ta den första och andra vaccindosen på samma plats.

Foto: Montage

Vimmerby2021-04-01 16:00

Detta som en passning till alla fritidsboende som inte är skrivna i kommunen. Hon understryker dock vikten av att planera inför att ta den första och andra dosen på samma plats.

– Annars blir det stora logistiska problem och man kan inte vara säker på att det finns samma typ av vaccin, säger hon. 

Storleken på regionernas vaccinleveranser beror bland annat på hur många som är folkbokförda i regionen.

Inför sommaren förs en nationell dialog mellan Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Folkhälsomyndigheten, om möjligheten att omfördela vaccin. 

– Vi är en av de regioner som har en väldig hög del turister. Samtidigt är det nyttigt att befolkningen vaccinerar sig så att vi kan trycka ner pandemin. De personer som kommer hit är ju ändå här, och de ska också ha en hög vaccinationsgrad, säger Ragnarsson.

Marie Ragnarsson förklarar hur man ska göra om man som fritidsboende vill vaccinera sig.

– Man behöver inte lista sig på en närliggande vårdcentral, utan vi kommer fortsätta lägga ut tider utifrån den vaccintilldelning vi får. När det blir tid för ens egen prioritetsgrupp går man in på 1177 och bokar en tid som passar, precis som de som är folkbokförda i länet, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!