Så går det med vaccineringen mot covid-19 i Vimmerby

Vaccineringen mot covid-19 fortsätter att rulla på i kommunen, även om antalet doser som fördelats minskat under den här veckan.

Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på Vimmerby hälsocentral tycker att arbetet med vaccinationen flyter på bra.

Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på Vimmerby hälsocentral tycker att arbetet med vaccinationen flyter på bra.

Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT / Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2021-02-05 08:18

Enligt Rolf Asmundsson, pressekreterare på Region Kalmar har hittills 714 doser levererats till Vimmerby. 

Sirpa Lumme som är medicinskt ansvarig sjuksköterska på Vimmerby kommun berättar att man den här veckan inte fått något vaccin, men att nästa vecka ska 87 personer få sin andra dos.

Anledningen till att antalet doser som levererats till kommunen har varit färre än planerat beror på att läkemedelsbolaget Pfizer levererat mindre än utlovat.

– Vi fick veta att det skulle vara ett tapp på doser i och med att Pfizer skulle göra om sin fabrik och de hade lite produktionsstopp men sen är det sagt att det ska släppa. Så vi räknar med att från vecka 6 och framåt så vaccinerar vi enligt den planen vi har. Men vi får hela tiden gardera med att det hänger på om vi får de doser som vi beställt, säger Lumme. 

På Vimmerby hälsocentral drog man igång med vaccineringen av personer med hemtjänst och deras hushållskontakter under vecka 3. Hittills har man gett ut 175 doser. 

– Vi har fått ett sånt vaccin där det blivit några extra doser så vi har också börjat att vaccinera personal som jobbar närmast de som är i riskgrupp. Det är läkare som åker på hembesök till särskilda boenden, det är vår personal som tar emot på infektionslinjen och våra provtagare, som vi har börjat lite med, säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef.

Hur känns det att ha kunnat börja vaccinera er egen personal?

– Det känns jättebra för vi vill ju också kunna dels skydda oss själva men framförallt skydda de vi möter. Det finns en prioriteringsordning hur vi ska tänka och den förhåller vi oss till. 

Camilla Ljungdahl tycker samarbetet med kommunen har fungerat bra. 

– De har hjälpt regionen med att skicka ut brev till alla som har hemtjänst och i Vimmerby verkar vaccinationsviljan vara väldigt hög så vi fick betydligt fler personer som ringde direkt och ville ha vaccin än vad vi fick doser.

De doser som levereras nästa vecka kommer att fördelas bland de som ska få sin andra dos. Från och med vecka 7 och fram till vecka 9 drar nästa omgång igång för vaccinering av personer som ska få sin första dos. 

– Det är viktigt om man får förkylningssymptom att man ringer och avbokar vaccinationstiden, för man måste vara frisk när man vaccinerar sig. Vi kommer få vaccin så även om man inte kan få vaccinet den dagen man har tänkt så man ska inte vara orolig för att vi inte kan vaccinera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!