Så gick Vimmerby från lugn till snabb spridning

Coronakurvan pekar uppåt i Vimmerby. ”Alla i Vimmerby får leva som de vore smittsamma”, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.

"Vimmerbyborna får leva som de vore smittsamma", är smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimers råd.

"Vimmerbyborna får leva som de vore smittsamma", är smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimers råd.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-12-28 13:14

Länge såg det lugnt ut i Vimmerby. Men nu har smittspridningen tagit fart. Bara de senaste dagarna, från julafton till 27 december, visar Region Kalmars siffror på en ökning med 525 nya fall i hela länet – 67 av dem finns i Vimmerby. Vimmerby har nu har totalt 402 bekräftade fall (måndagens siffror). 

Är det här ett kvitto på att Vimmerbyborna slarvat?

– Jag tror knappast att det hänger ihop med att man är så mycket sämre vad gäller beteende i norr än vad man är i söder. Det rör inte bara på sig i Vimmerby. Flera kommuner i norra delen av länet har högre antal fall per tusen invånare och en förklaring kan vara att man drabbades mindre i förra vågen och att fler är mottagliga, säger Per-Åke Jarnheimer, överläkare på smittskydd och vårdhygien.

Kommunerna som nu sticker ut i statistiken har passerat känsliga trösklar.

– När man kommer över vissa kritiska nivåer blir det en exponentiell kurva. Har man många smittade blir det ännu fler smittade.

Är du orolig över utvecklingen?

– Ja, jag hade hoppats på att vi skulle ligga på en platå nu, men som det ser ut nu ökar belastningen på vården. Det är betydligt fler inlagda nu än det var för någon vecka sedan. Här har vi varit förskonade, om man jämför med Jönköping, Östergötland och Kronoberg. Vi har spekulerat vad det beror på, om vi varit mera ”off” eller om vi helt enkelt bara ligger lite efter. Nu finns anledning att tro att vi kanske ligger efter, men vi vågar inte säga något säkert.

Per-Åke Jarnheimer säger att det tar tid innan man kan se effekterna av beteendet under helgerna.

– Det behövs mer än ett steg i kedjan innan det märks om folk blivit smittade i exempelvis julhandeln, och om det ökar är det väldigt svårt att värdera. Det finns egentligen inga enkla förklaringar utan olika faktorer som spelar in och som måste vägas mot varandra.

Men en sak vill han skicka med:

– Alla i Vimmerby får leva som de vore smittsamma. Vid bredare provtagning i smittspårning hittar vi många som inte känt symtom. Har man någon i sin närhet som har testats positivt får man utgå från att man kan smitta, även om man inte är sjuk.

Och hur vi smittar tål att upprepas, tycker han.

– Det är när vi träffas. Att ta i föremål svarar för en väldigt liten del i smittspridningen. Det är i umgänget med andra, i hemmet och på arbetsplatsen, som vi smittar varandra.

Bara under dagarna mellan julafton och 27 december upptäcktes 67 nya fall av corona i Vimmerby.
Bara under dagarna mellan julafton och 27 december upptäcktes 67 nya fall av corona i Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!