Så gör du med ditt husdjur vid krig

Om det blir krig kan du snabbt behöva ta dig till närmaste skyddsrum – men där är inte ditt husdjur välkommet på grund av allergirisk. Så var tar man vägen med sin pälskling om kriget kommer? Vi reder ut vad som gäller.

"I ett läge då man behöver evakueras från sin bostad tar man om möjligt förstås med sig sina husdjur. Har du en bur, väska eller något annat att transportera ditt husdjur i om det blir nödvändigt? Husdjur får däremot inte tas med till skyddsrum på grund av allergirisken", skriver MSB på sin hemsida.

"I ett läge då man behöver evakueras från sin bostad tar man om möjligt förstås med sig sina husdjur. Har du en bur, väska eller något annat att transportera ditt husdjur i om det blir nödvändigt? Husdjur får däremot inte tas med till skyddsrum på grund av allergirisken", skriver MSB på sin hemsida.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT/Gorm Kallestad

Vimmerby2022-03-24 19:00

På Vimmerby Tidnings opinionssida har det varit en livlig debatt om husdjur och skyddsrum. Vissa anser att djuren ska få följa med medan andra menar att människor måste gå före. Oavsett är alla djur portade från skyddsrummen. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) anger följande om vad som gäller för husdjur vid evakuering:

"I ett läge då man behöver evakueras från sin bostad tar man om möjligt förstås med sig sina husdjur. Har du en bur, väska eller något annat att transportera ditt husdjur i om det blir nödvändigt? Husdjur får däremot inte tas med till skyddsrum på grund av allergirisken. I ett skyddsrum ska man dock inte vistas mer än några dygn så med extra förråd av mat och vatten, har ditt djur goda förutsättningar att klara sig på egen hand tills du är tillbaka."

Svenska Blå Stjärnan är en ideell organisation som har samhällets uppdrag att ta hand om lantbrukets djur vid kriser och katastrofer som kan drabba djuren. Det är ett uppdrag de fått från MSB, Jordbruksverket och länsstyrelserna. 

– Vår rekommendation är att man funderar innan och gör en plan för var man skulle kunna göra av sitt husdjur, säger Ingalill Wallin ordförande för Svenska Blå Stjärnan i Kalmar län.

Skyddsrummen har djurförbud – var ska man ta vägen med husdjur?

– Skyddsrummen finns främst för de som ska jobba i städerna vid höjd beredskap. Kanske kan man skicka sitt husdjur till någon plats på landet hos en släkting. Om man bor i lägenhet och har katt, hund, reptiler eller fåglar bör man inte ha stuvat undan djurburen på vinden utan ha den lättillgänglig om du behöver utrymma. 

undefined
På Vimmerby Tidnings debattsida har insändarna på ämnet avlöst varandra: "Djurägare bör ha en annan plan än skyddsrum", "Djur i skyddsrum – inget att tjafsa om", "Vore hemskt att inte få ta med katterna i skyddsrummet" – för att nämna några.

Den krisberedskap man gör för sig själv bör man även göra för sina djur menar Wallin.

– De behöver också ha extra torrvaror hemma, särskilt om de äter specialfoder eller går på mediciner. Då behövs lite framförhållning. Men även vattenförsörjningen, glöm inte att även djuren behöver räknas in där.

På Blå Stjärnans hemsida finns pdf:er att ladda ner med checklistor som hjälper dig att säkerställa djurets behov men det finns ytterligare ett avgörande tips:

– Öva innan krisen kommer. Behöver du kunna lasta dina tre getter – öva innan. Behöver grannen kunna ta in hästen i stallet – öva innan. Öva också på att ta in och ut djuren på andra tider. Testa allt du kan innan så att du vet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!