Så gör mästaren sin prisbelönta rätt

När Ostkakans Vänner har årsmöte på residenset i Växjö på fredag bjuds det givetvis på ostkaka. Vem som bakar delikatessen till konnässörerna? Ostkakemästarnas mästare Ulla Nilsson från Gullringen, förstås. ”Jag är inte ett dugg nervös”.

Ulla Nilsson, Flaka, får baka ostkaka till prominenta gäster när Ostkakans Vänner har årsmöte på residenset i Växjö på fredag.

Ulla Nilsson, Flaka, får baka ostkaka till prominenta gäster när Ostkakans Vänner har årsmöte på residenset i Växjö på fredag.

Foto: Maja Sjöberg

Vimmerby2019-03-19 08:47

Att Ulla Nilsson från Flaka utanför Gullringen kan konsten att baka ostkakor är det inget snack om. Hon blev svensk mästare i ostkaka 2012 och i förra årets jubileumstävling, då tolv av de tretton kockar som vunnit SM sedan 2005 var med och tävlade, föll juryns val slutligen på just Ullas ostkaka, med motiveringen "tydlig balans mellan sötma, struktur och mandel. En traditionell ostkaka som sticker ut i sin tydlighet och egenhet”.

En del i vinsten är att servera mästarnas mästarostkaka när Ostkakans vänner, som medarrangerar SM och korade mästarnas mästare, har årsmöte den 22 mars. Ulla Nilsson har fått information om att det blir minst 114 gäster, varav prominenta sådana som Knut Knutson från Antikrundan och glaskonstnären Bertil Vallien.

– Jag är inte nervös för ostkakan, jag får väl hoppas att de tycker om den. Däremot funderar jag mer på resan till Växjö och folkdräkten jag ska ha på mig, säger Ulla Nilsson.

Fler än en gång har hon fått frågan vad som gör hennes ostkaka så speciell.

– Jag vet inte. Folk undrar vad jag gör för att det inte ska bli vassle, men jag vet inte hur jag ska göra för att det ska bli vassle. Jag tror att det kanske blir jämnare temperatur eftersom jag envisas med att baka ostkakan i vattenbad, trots att jag har en modern ugn. Och så rör jag om när jag satt in den i ugnen, så att den blir bakad även mitt i.

Men receptet, då?

– Det finns så många bra recept. Jag har tagit lite här och lite där och så har det väl blivit mitt eget, till slut. När jag frågade min mamma hur hon gjorde blev det inte så exakt, hon använde sig av kannor och stop istället för liter och ägg, det tog hon efter tillgång. Men hon sa att man skulle vara sparsam med sockret och alltid ta i en liten gnutta salt.

Har du bakat ostkaka till så här många gäster förut?

– Nej, men jag har haft tråkigheter när min dotter gick bort för några månader sedan, då gjorde jag ostkaka till minnesstunden, som hon hade önskat. Det var kanske 70-80 personer. Så ostkakan har sin plats både i sorg och glädje.

Föreningens hederspriser för Småländsk klurighet, Mat & Dryck och Smålands ambassadör kommer att delas ut i samband med årsmötet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om