Folkfullt och folktomt första tiden för Green Fika

I början av september slog portarna upp till Green Fika, caféet där allt är glutenfritt, veganskt och nötfritt. Trots ett öppnande i en ekonomiskt svår tid ser ägarna positivt på framtiden.

Anna Rixman med dottern Mika Rixman inför öppningen i början av september.

Anna Rixman med dottern Mika Rixman inför öppningen i början av september.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2022-10-23 12:00

Det har nu gått över en månad sedan Anna Rixman med familj startade upp sin caféverksamhet i en lokal intill Stora Torget i Vimmerby. Detta innebär att startsträckan ägt rum i en tuff tid sett ur ett ekonomiskt perspektiv, med hög inflation, stigande råvarupriser och saftiga elpriser.

– Om man hade vetat att det skulle bli såhär hade man kanske inte valt att starta upp nu, så därför var det skönt att man inte visste det på förhand, säger Anna Rixman.

Trots detta är hon positiv till den start de har haft, och den respons de fått av gäster som hittat dit. Hon ångrar inte en sekund att hon valde att starta upp den tid som hon gjorde, utan blickar framåt med optimism.

– Man måste vara positiv, och inte gå runt och gräma sig över det.

Anna Rixman berättar att besökarna verkar uppskatta att det är ett fint och mysigt fik som är lite annorlunda, och att de har öppet på vissa söndagar när mycket annat har stängt. Sedan starten har caféet varit öppet i snitt varannan helg, med sopplunch på fredagar och lördagar. 

– Förra fredagen vi hade öppet sålde soppan slut innan klockan halv ett, så det var väldigt kul men jag blev lite förvånad. Det har tyvärr varit svårare att locka hit folk på söndagar.

Lönar det sig att ha öppet så sällan?

– Det kan jag inte riktigt uttala mig om eftersom vi bara har haft öppet fem helger totalt. Om det kommer så mycket folk som den senaste lördagen vi hade öppet så lönar det sig, men vissa dagar har vi knappt haft något folk alls. Därför gäller det för oss att nå ut nu så att fler hittar hit, och kanske locka med lite annat än bara kaffe och kaka.

Vad skulle det kunna vara?

– Vi har spånat lite med några stammisar och då har vi bland annat pratat om afternoon te, eller om man skulle ha något musikquiz eller liknande. Sen är vi också i färd med att öppna upp en lite loppisaktig återbruksdel i lokalen som vi hoppas ska bli populär.

Utöver den ordinarie caféverksamheten är planen framöver att satsa på att göra bakverk på beställning, och se till att kunder kan boka in sig om de till exempel vill ordna en födelsedagsmiddag men inte orkar laga mat själva. Än så länge är det familj och vänner som hjälper till med det hela och det är inte aktuellt att anställa någon nu, men möjligen till nästa sommar.

– Fast det får vi se i framtiden, avslutar Anna Rixman.

En del av inredningen går i den temaenliga färgen grönt.
En del av inredningen går i den temaenliga färgen grönt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!