Så här går det till när grundvattennivåerna ska mätas

Vimmerby Energi och Miljö tar prover för att se hur nivån på grundvattnet i kommunen ser ut. I år ligger det på en normal nivå.

Lukas Jälmestedt gör mätningen med ett mätinstrument som kallas Lod. Det ser ut som ett måttband och piper till när den kommer i kontakt med vattnet.

Lukas Jälmestedt gör mätningen med ett mätinstrument som kallas Lod. Det ser ut som ett måttband och piper till när den kommer i kontakt med vattnet.

Foto: Tobias Klein

Vimmerby2020-07-12 08:00

Lukas Jälmestedt är ansvarig för att utföra mätningen. Vanligtvis görs det en mätning varannan månad, men nu under sommaren görs en mätning varannan vecka. Detta för att hela tiden kunna hålla koll så att grundvattnet ligger på en bra nivå och inte sjunker för mycket.

– Det har sjunkit men det är normalt, säger Lukas Jälmestedt efter att han gjort mätningen.

Skillingarum är ett stort område där vattentäkten samt vattenverket ligger. Vimmerby Energi och Miljö, VEMAB, kommer att starta ett projekt som går ut på att de kartlägger var vattnet i området Skillingarum kommer ifrån. Detta genom att borra på ett par olika ställen för att se var vattnet samlar sig.

– Det är en stor mängd som letar sig ner hit när det regnar, säger Lukas Jälmestedt. Grundvattennivån ligger på 8,61 meter vilket är normalt för årstiden. Det ser inte ut som att det kommer ett bli något bevattningsförbud just nu.

Ett pilotprojekt som VEMAB drar igång till hösten är att göra mätningarna med sensorer. Istället för att en person åker ut till vattentäkten för att göra mätningen manuellt, så sitter det en batteridriven sensor som skickar information. Med sensorer kan man få ett kontinuerligt informationsflöde.

Lukas Jälmestedt säger att de har märkt en minskad vattenförbrukning i kommunen och de ser att det pumpas ut mindre vatten från vattenverket.

– För grundvattnet innebär det ju att det sjunker långsammare när vi kan ta lite mindre, säger han.

Detta är en av brunnarna.
Detta är en av brunnarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!