Josefine Alexandersson är enhetschef för barn och familj/familjeteamet på Vimmerby kommun. Enheten har två behandlare som arbetar med våldsförövare.
– Programmet de arbetar efter heter "Samtal om våld" och det innehåller sju moduler, säger Alexandersson.
Sedan september 2019 har åtta personer mottagit behandling och Alexandersson ser positivt på närheten mellan att man söker och får hjälp.
– Det är ofta förknippat med mycket skuld och skam och det kan vara svårt att söka hjälp om det blir för många led. Men hos oss träffar man en person som kan hjälpa en genom hela processen.
Behandlaren inleder med en kartläggning av hur våldet sett ut samt om det finns annan problematik, så som missbruk eller psykisk ohälsa. Man kartlägger även om det finns barn med i bilden och deras utsatthet. Därefter formulerar man målet tillsammans med förövaren.
– Målet ska vara knutet till våldet och förövaren erbjuds alltid möjligheten att låta partnern vara en del av behandlingen eller inte. Det är en framgångsfaktor om de kan vara det.
Programmet lär ut strategier och tekniker för hur förövaren ska hantera ilska och vanmakt.
– De känner sig ofta svaga och i underläge och somliga kan inte sätta ord på sina känslor. Det får man träna på i behandlingen.
Kommunen har ingen uppföljning av behandlingen vilket gör det svårt att svara på den långvariga effekten.
– Det finns ingen uppföljning inbakad i behandlingen utan det sker enbart om man bestämmer det med individen eftersom behandlingen är frivillig.
Responsen på behandlingen från klienterna ser väldigt olika.
– Vi har ju så få så det är svårt att säga nåt generellt. Finns vissa som är mycket nöjda, några som inte uttrycker så mycket och någon som inte har fullföljt behandlingen, berättar Alexandersson.
De sju modulerna
1. Få stopp på våld – syftar till att klienten i detalj berättar om första, värsta och sista våldet och terapeuten lär ut tekniker för att hantera ilskan samt hur klienten upplever och hanterar vanmakt.
2. Psykoedukation om våld och ansvar – syftar till att klargöra den psykologiska process som föregår våld samt de processer som sker efter våldet.
3. Affekter och kognitioner – syftar till att bli bättre på att identifiera och reglera känslor.
4. Kommunikation – syftar till att hitta en respektfull kommunikationsstil.
5. Sammanhang – syftar till att sätta våldsutövarens våld i ett historiskt och psykologiskt sammanhang
6. Konsekvenser – syftar till att väcka och stärka förmågan till empati med de våldsutsatta.
7. Vidmakthållande plan – syftar till att ge verktyg för att tidigt upptäcka signaler på återfall i våldsamt beteende.