Så här mår Vimmerbyborna

Genomsnittsåldern för Vimmerbyborna är 43 år. Han eller hon dricker måttligt, rör hyfsat mycket på sig och drygt 76 procent tycker att de mår bra. Vimmerbyorna går också mot trenden i den nya folkhälsobarometern - trots låg utbildningsnivå röker de mindre och är inte så feta.

Vimmerby2009-10-14 06:36

Svensken mår bra. Fast olika bra. Det framgår av rapporten Öppna jämförelser av folkhälsan, som för första gången presenteras av Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut.

Plånbok och hälsa
Drygt 70 procent av svenskarna tycker att deras hälsa är god, om de får säga det själva. I Vimmerby är det 76,4 procent, i Hultsfred 63,3 procent som själva tycker att de har en bra hälsa. I Danderyd, där medelinkomsten är 289 100 kronor om året, anser hela 82,3 procent att det självskattade hälsotillståndet är gott.
Och det är inte enda gången plånbok och hälsofaktorer visar sig ha ett samband. De ekonomiskt välmående Danderydsborna är måna om att hålla sig i trim. Här är bara 4,8 procent feta (med BMI över 30), medan Arjeplog har 30,9 procent feta. Rikssnittet för fetma är 12,4 procent av befolkningen - här ligger Hultsfred strax över med 12,7 procent och Vimmerby under snittet med 9,5 procent.
I rapporten framgår det också att ju högre utbildning man har, desto bättre mår man. Det visar sig till exempel att överlevnaden i bröstcancer är lägre bland kvinnor med låg utbildning och astma är vanligare bland barn vars föräldrar har låg utbildning. Resultaten visar genomgående att både kvinnor och män med kort utbildning i högre grad än dem med lång utbildning har fetma och röker mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om