2018 gjorde Socialdemokraterna sitt sämsta kommunval med 25,1 procent av rösterna. Även om Centern tog viss revansch då, har det tidigare ledande partiet sina två absolut sämsta valresultat närmast före med 19,4 procent 2014 och bottennappet 17,6 i valet 2010.
Annat var det förr. När Vimmerby kommun inrättades den 1 januari 1971 blev Centern snabbt det "kommunbärande" partiet. I valet 1973 fick partiet 43,4 procent av rösterna. Det har inget parti fått i något av de 13 val som hållits sen dess.
"Vill vi sänka skatten vänder vi oss till Moderaterna, vill vi höja vänder vi oss till Socialdemokraterna" symboliserade mångårige kommunalrådet Bengt Johansson (C) Centerns maktposition i kommunpolitiken på sin tid.
– Vimmerby har traditionellt stuckit ut som ett väldigt starkt centerfäste, säger Johan Wänström, forskare i olika perspektiv på kommunpolitik vid Linköpings universitet.
Han har anlitats av Vimmerby kommun vid flera tillfällen och har viss inblick i den lokala politiken.
Bortsett från katastrofvalet 2018 har S pendlat mellan 32,5 och 38,8 procent i alla val sen tidigt 1970-tal.
– Valet 2018 var i stor utsträckning ett protestval efter folkomröstningen om skolorna. Det gjorde att framför allt S, men också M, fick mycket stryk, säger Johan Wänström.
– Båda verkar ha framstått som förhållandevis stabila under nuvarande mandatperiod och kan ha möjlighet att återta en del. Samtidigt riskerar Centern svårigheter efter inre stridigheter och turbulens i början av perioden. Men det är svårt att säga hur det påverkat väljarna, bedömer Johan Wänström.
– Jag har en bild av att många i Vimmerby bär på värderingar kopplade till landsbygd och småskalighet, vilka traditionellt sett har kopplats till Centern. Generellt har allt fler partier anammat det, som SD och KD och till och med vänstern i viss mån, säger han.
Vänstern gjorde sitt bästa val nånsin i Vimmerby 2018 med 9,1 procent. Så även SD med 11 procent.
Några mindre partier har haft plats i kommunfullmäktige. Arbetarlistan på 1990-talet, sen lokala Vimmerbypartiet som tog tre mandat 2002, men gick i graven inför valet 2006. Nu försöker MP och Landsbygdspartiet oberoende ta sig in.
Vilka chanser har mindre partier?
– Det brukar hänga mer på ledande företrädare än på sakfrågorna, så det är svårt att sia om.