Inför skolavslutningen på fredag vill skolorna, Fabriken och polisen ge tonårsföräldrar lite extra råg i ryggen för att de i sin tur ska kunna hjälpa sina ungdomar att säga nej till alkohol.
– Alla föräldrar med barn på högstadiet i Vimmerby kommer att få ett brev, som också finns på kommunens hemsida. Vi hoppas förstås att man läser det här och ser det som ett bra diskussionsunderlag när man pratar med sina barn – och andra föräldrar, säger Anja Persson på Fabriken.
För prata ska man. Att vara tydlig och sätta gränser är viktigt. Men uppemot var femte elev i årskurs åtta svarade i den senaste drogvaneundersökningen från 2016 att de inte vet om de får dricka alkohol för sina föräldrar.
– Som förälder kan det vara lätt att tänka att barnen självklart förstår det, men det är bra att vara tydlig med var man står och prata om alkohol även om man inte misstänker att ens barn är i riskzonen, säger Thomas Svensson, fritidsledare på Astrid Lindgrens skola.
Flera vuxna från de båda högstadieskolorna kommer att finnas till hands under skolavslutningskvällen, liksom personal från Fabriken och socialförvaltningens familjeteam.
– Vi har nattvandrat under skolavslutningen i flera år och vi märker att det gör skillnad. Fler vuxna skapar trygghet, säger Sofia Eek och Thomas Svensson.
Grejen är att också ungdomarna själva uppskattar de vuxnas närvaro.
– Det visar LUPP-enkäten från 2015. Den undersökningen visade att många tonåringar känner sig otrygga och i fokusintervjuer framkom det att en del av ungdomarnas egna önskemål är fler vuxna ute på stan, säger Anja Persson.
Med andra ord ett bra tillfälle att ta en sväng ner på stan och Källängen på fredag kväll och dela glädjen med de i runda slängar 500 ungdomar som kan vara igång under kvällen.
– Det gäller ju oavsett om man har barn i den här åldersgruppen eller ej. Man kan ju lägga hundpromenaden till det här området, eller passera om man är på väg hem från goda vänner. I det stora hela är det ju också en väldigt trevlig och stämningsfull kväll när de allra flesta är väldigt glada, säger Thomas Svensson och Sofia Eek, som gärna ser fler vuxna.
Skolavslutningen är en kväll när många ungdomar dricker för första gången. Somliga är inte äldre än 12-13 år. Samtidigt har drickandet minskat bland ungdomar, nationellt, sedan mer än tio år tillbaka.
– Sedan 2010-2012 ser vi samma trend i Vimmerby. För tio år sedan var det vanligare att föräldrar köpte ut åt sina barn, och vi vill ju tro att en mer restriktiv attityd till alkohol bland föräldrar är en sannolik förklaring till det minskade drickandet. Däremot är det fortfarande vanligt att ungdomar blir bjudna på alkohol av sina föräldrar, säger Anja Persson.
Det är också betydligt fler ungdomar som svarar att de inte får dricka alkohol för sina föräldrar.
– 2012 var det 64 procent i åttan som svarade att de inte får dricka, 2016 var det uppe i 82 procent.