Hyrorna klara för nya lägenheterna mitt i stan

Nästan 12 000 kronor i månaden för en trerummare och strax under 6 000 för en etta. Det är vad du får vara beredd att betala om du vill bo i nån av Vimarhems nya lägenheter i centrala Vimmerby.

Nu är hyrorna klarar för lägenheterna mitt i stan. De största bostäderna på 62-70 kvadrat kommer att kosta mellan 8 990 och 11 600 kronor i månaden.

Nu är hyrorna klarar för lägenheterna mitt i stan. De största bostäderna på 62-70 kvadrat kommer att kosta mellan 8 990 och 11 600 kronor i månaden.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-12-06 15:19
undefined
Tvårona på 54 kvadrat kostar 8 595 kronor i månaden och ettorna som blir i markplan mot innergården ligger på 5 700 kronor i månaden. De är på cirka 34 kvadratmeter.

Det står klart sedan det kommunala bostadsbolaget och Hyresgästföreningen förhandlat om hyrorna i den nya fastigheten som ska vara inflyttningsklar under våren.

Totalt är det 32 lägenheter i fastigheten fördelade på 14 trerummare, 14 tvåor och fyra ettor.

På onsdagen släppte Vimarhem hyrorna som ligger från 5 700 kronor för en etta upp till 11 600 kronor för en trea på 70 kvadratmeter. Det finns även treor på 11 100 och 10 800 kronor och någon mindre trea som ligger på 8 990 kronor i månaden. Tvåorna ligger på 8 595 kronor.

– Det är klart att det här är en ny hyresnivå i Vimmerby. Det är vi medvetna om, säger Vimarhems vd Johan Oléhn som konstaterar att det är många delar i hyressättningen.

– Vi sätter inte hyrorna på egen hand, men det ska vara någon slags marknadshyra som täcker våra kostnader på ett okej sätt. Hyrorna ska godkännas av Hyresgästföreningen och det ska vara en nivå som vi kan hyra ut till.

undefined
Johan Oléhn är vd för Vimarhem AB och konstaterar att de nya hyrorna hamnar på en helt ny nivå i Vimmerby. Han pekar på den utdragna detaljplaneprocessen med ett överklagande och det uteblivna investeringsstödet som två faktorer han menar drivit upp hyrorna i onödan.

Han pekar också på bakomliggande faktor som uteblivet investeringsstöd.

– Vi var berättigade till stödet eftersom vi skickat in ansökan i god tid, men i slutet av förra året vände regeringen över en natt och stoppade alla fortsatta utbetalningar. Där gick vi miste om runt tolv miljoner kronor. Den utdragna processen med detaljplanen som överklagades kostade också ett par miljoner och framför allt tid. Utan den processen hade vi hunnit få investeringsstödet, säger han.

Johan Oléhn ser inga rättvisande hyror att jämföra med i Vimmerby.

– Det finns inga nyproducerade hyreslägenheter. Det som ligger närmast är nog bostadsrätterna som byggts på senare år. Där kanske avgiften ligger uppemot 7 000 spänn, sen kommer den egna finansieringen av ett par miljoner utöver det, då är våra hyror konkurrenskraftiga, säger han.

Vad får du de blivande hyresgästerna för pengarna?

– De får fantastiskt fina lägenheter som är toppmoderna, alla har balkong vissa har två balkonger och det är ett läge mitt i stan där man har nära till allt och det blir en innergård där alla kan ha en egen odlingslott i en pallkrage i en avskild oas mitt i stan.

Hur är intresset för lägenheterna?

– Det är stort. Nu får vi se vad som händer när hyrorna är klara. Det är svårt att säga.

Vimarhem drar nu igång marknadsföringen. Först på onsdagskvällens hockeymatch. Sen med en visningslägenhet på Tomtenatta nästa vecka. I början av nästa år läggs de ut som lediga.

undefined
Inflyttningen är tänkt att vara igång till den 1 april nästa år. På onsdagen levererades möbler till en visningslägenhet Vimarhem ska marknadsföra nästa vecka.
Närmare 12 000 kronor i månaden får man vara beredd att hosta upp för en av treorna med högst hyra i Vimarhems nya hyreshus i centrala Vimmerby.
Närmare 12 000 kronor i månaden får man vara beredd att hosta upp för en av treorna med högst hyra i Vimarhems nya hyreshus i centrala Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!