Mer extremväder – så kan Vimmerbyföretagen påverkas

"Det kommer bli mer och mer vanligt med extremväder. Genom att jobba förebyggande och göra lämpliga anpassningar kan företag säkra sin verksamhet", berättar Lotta Rundberg på Länsstyrelsen Kalmar län.

Miljösamverkan Sydost tagit fram råd för hur företagare i Vimmerby och Kalmar län kan klimatsäkra sina företag. "Vi vill hälpa företagen att kartlägga risker och kunna anpassa sina verksamheter så att de inte behöver ha produktionstopp grund av klimateffekter som översvämningar, torka och stormar" berättar Lotta Rundberg.

Miljösamverkan Sydost tagit fram råd för hur företagare i Vimmerby och Kalmar län kan klimatsäkra sina företag. "Vi vill hälpa företagen att kartlägga risker och kunna anpassa sina verksamheter så att de inte behöver ha produktionstopp grund av klimateffekter som översvämningar, torka och stormar" berättar Lotta Rundberg.

Foto: Martina Cederqvist/Länsstyrelsen Kalmar län

Vimmerby2022-01-31 09:00

Som resultat av ett informationsprojekt, som avslutades 2021, har Miljösamverkan Sydost har tagit fram råd för att hjälpa företagare i Vimmerby kommun och resterande Kalmar län att hantera effekterna av klimatförändringarna.

– Vi är precis i början av att se effekter i en större omfattning i Sverige. Här i länet var det i somras översvämningar på grund av skyfall. 2018 drabbades vi hårt av torka och många hade svårt att hitta vatten till sina djur och tillräckligt med foder. Extremväder kommer bli allt vanligare. Så det är jätteviktigt att företagare redan nu börjar kartlägga riskerna och anpassa sin verksamhet därefter, säger Lotta Rundberg som medverkat i projektet.

Vilka åtgärder som företagare borde vidta menar Lotta Rundberg beror på vilken sorts verksamhet det rör sig om och var företaget är lokaliserat. 

– I Vimmerby finns exempelvis Stångån som rinner genom kommunen och som skulle kunna svämma över. Så har man ett företag i närheten är det bra att planera för det och till exempel se över placeringen av kemikalielager eller avfallshantering så att inte de finns på utsatta platser och riskerar att spridas. Det kan också vara bra att kolla sina avloppslösningar och se till att man har backventiler så att inte vatten tränger upp ur golvbrunnarna.

undefined
Vimmerby beskrivs som känsligt för bland annat stormar och torka. "Har man lantbruk eller skog kan man se över vilka grödor som man använder sig av så att man har de som är anpassade efter framtidens klimat. Skog som inte är lika stormkänslig eller växter som tål mer torka", berättar Lotta Rundberg.

Torka och stormar pekas ut som två andra risker för företagen i Vimmerby.

– Som företagare kan det vara bra att se över vattenförbrukning, om den går att minska på eller om det finns möjlighet till att återanvända vattnet. Har man lantbruk eller skog kan man se över vilka grödor som man använder sig av så att man har de som är anpassade efter framtidens klimat. Skog som inte är lika stormkänslig eller växter som tål mer torka. Just stormar och energibortfall är Vimmerby känsligt för. Så företagare kan behöva inrikta sig på att hantera plötsligt energibortfall så att man kan stänga ner verksamheten på ett säkert sätt eller ha reservkraft på plats.

undefined
Extremväder tros öka i länet till följd av klimatförändringar, bland annat torka. “Det har beslutats att det ska vara ett uppföljande projekt 2023 som inriktar sig mer mot tillsynsmyndigheterna. Vi behöver öka kunskapen i hela samhället kring de här frågorna. Kommunerna behöver också börja reagera i sina verksamheter och sin samhällsplanering och ta med riskerna även där", menar Lotta Rundberg.

Andra generella råd gäller att undersöka markens hållfasthet, eventuellt förstärka byggnadsdelar eller bedöma hur verksamheten klarar ändrade eller upphörda leveranser. 

– Vill man som företagare ha hjälp att bedöma riskerna för just sin verksamhet kan man ta kontakt med sin tillsynsmyndighet, tipsar Lotta Rundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!