SÄ kan nya anlÀggningen se ut

Förstudien Àr klar. Tankarna pÄ en stor Mötesplats, en arena för sÄvÀl idrott som kultur har tagit fastare form. Nu ligger bollen hos politiken.

Jan Edvardsson, Anders Kostenius, Marcus Samuelsson och Christina Thorstensson frÄn föreningsalliansen presenterade förstudiens förslag.

Jan Edvardsson, Anders Kostenius, Marcus Samuelsson och Christina Thorstensson frÄn föreningsalliansen presenterade förstudiens förslag.

Foto: OLOF CARLSON

Vimmerby2019-04-10 21:06

Projektledaren bakom den hÀr förstudien, Christina Thorstensson, tillsammans med Jan Edvardsson och Marcus Samuelsson frÄn Föreningsalliansen presenterade ett förslag till hur de vill att den nya anlÀggningen ska se ut.

Ny ishall, ny sporthall, evenemangshall, och en hel massa andra mindre lokaler i tre vÄningar föreslÄs. Allt till en uppskattad kostnad pÄ 180 miljoner kronor.

Men i den summan har man inte rÀknat med de eventuella samordningsvinster som gÄr att göra, eftersom skolan ocksÄ behöver fler och större lokaler.

– Ska vi bygga en ny skola behöver vi ocksĂ„ en nu sporthall, sĂ€ger Peter Karlsson, ordförande i barn- och utbildningsnĂ€mnden.

– Det Ă€r inte meningen att den nya anlĂ€ggningen ska ersĂ€tta den gamla ishallen och sporthallen, sĂ€ger Christina Thorstensson. De behövs ocksĂ„.

I grunden Àr det en anlÀggning som ska fylla idrottens behov i Vimmerby, men den ska ocksÄ erbjuda plats för sÄ mycket mer. Teater, mÀssor, gym, restaurang och möteslokaler Àr nÄgra exempel pÄ vad som finns pÄ önskelistan.

Enligt förslaget, som tagits fram i den hÀr förstudien, finansierad av LeaderomrÄdet Astrid Lindgrens Hembygd skulle den nya anlÀggningen fylla upp en stor del av utrymmet mellan nuvarande sporthallen och ishallen, mellan Lundgatan och Skyttegatan.

– Det hĂ€r Ă€r jĂ€ttespĂ€nnande, kommenterar kommunalrĂ„det Ingela Nilsson Nachtwei, som dock inte vill nĂ„gra som helst löften i nulĂ€get. Inte mer Ă€n att hon vill titta nĂ€rmare pĂ„ förutsĂ€ttningarna.

För det Àr pÄ intet sÀtt nÄgon hemlighet att lokalbehovet Àr skriande i Vimmerby. De gamla anlÀggningarna som finns rÀcker inte till pÄ lÄngt nÀr.

Under förstudiens gÄng har Föreningsalliansen varit i kontakt med mÄnga föreningar, som ser sina utvecklingsmöjligheter begrÀnsade av lokalbristen.

– Handikappidrott Ă€r ett exempel, sĂ€ger Jan Edvardsson, efter vĂ„r sporthall inte Ă€r tillgĂ€nglig.

I förstudien har man ocksÄ tittat pÄ hur momsreglerna kommer att pÄverka byggkostnaden, och pÄ sÀtt kommit fram till att det gÄr att spara pengar om kommunen svarar för byggnationen. Men det Àr mycket pengar det handlar om ÀndÄ, den uppskattade kostnaden blir 180 miljoner kronor.

– Det klarar vi inte sjĂ€lva, sĂ€ger Ingela Nilsson Nachtwei, en sĂ„dan satsning förutsĂ€tter att det finns extern finansiering.

Vilket naturligtvis förstudien redan sonderat.

– Vi har fĂ„tt ett positivt gensvar frĂ„n nĂ€ringslivet, sĂ€ger Christina Thorstensson.

SÄ hÀr tÀnker man sig bottenvÄningen och entréplanet till Mötesplats vimmerby.
SÄ hÀr tÀnker man sig bottenvÄningen och entréplanet till Mötesplats vimmerby.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om