Laddstationerna är på plats – näst på tur är restaurang och butik

Platsen för den gamla "raggarkåken" vid riksväg 40 ser idag ganska annorlunda ut. Och fler förändringar ska det bli.   Kedjan Charge to Move kombinerar snabbladdning av elbilar med italiensk matupplevelse. Sedan i juni är laddstationerna på plats och näst ut är restaurangen.

Pressbild från Charge to Move (C2M) som visar hur det kan komma att se ut vid riksväg 40 i Vimmerby.

Pressbild från Charge to Move (C2M) som visar hur det kan komma att se ut vid riksväg 40 i Vimmerby.

Foto: Pressbild

Vimmerby2024-07-19 06:00

Vimmerby och Härnösand är först ut i företagets satsning. Under hösten planeras ytterligare två etableringar på andra orter och under 2025 väntas fyra stationer till runt om i Sverige.

– Min tanke är att Vimmerby ska bli flaggskeppet, säger William Mickelsson, grundare av Charge to Move och fortsätter:

– Vårt mål är att minska köerna genom att erbjuda snabbare och mer kraftfulla laddningstjänster. Anläggningen är anpassad för både bilar och lastbilar vilket jag hoppas kan hjälpa även transportsverige framåt i utvecklingen. Med de utsläpp som råder idag har vi en lång väg vi behöver gå för att klara omställningen ur miljösynpunkt. Att man i samband med laddning ska kunna få en unik matupplevelse på den intilliggande restaurangen är ett helt nytt koncept.

undefined
Restaurangen och butiken som kommer att finnas i anslutning till laddstationerna.
undefined
William Mickelsson hoppas att det ska vara färdigt till sen höst. "Det är mycket bitar som ska falla på plats"
undefined
"Med ett ständigt växande antal elbilar på vägarna blir det allt tydligare att de befintliga laddstationerna inte räcker till för att möta behovet av snabbladdning längst våra vägar", skriver Charge to Move i ett pressmeddelande.
undefined
På plats ska även lekpark och toalett finnas.

Varför Vimmerby? 

– Jag har sett att det saknas viss infrastruktur här. Vimmerby är en välkänd ort som ligger bra geografiskt. Det är mycket turism och resenärer som passerar. Om underlag för marknaden finns här lär vi märka.

I anslutning till laddstationerna introducerar man också matkonceptet EAT. En restaurang och butik som utvecklats i samarbete med restauranggruppen Yes chef group. Restaurangens mål är att skapa en trivsam matupplevelse för de som är på språng. Temat och influenserna kommer att vara Italienskt med fokus på färska, lokala och hållbara råvaror.

– Det är på tiden att det kommer en Italiensk restaurang längs vägarna. Jag är ute efter helheten, det ska finnas något för alla.

Utöver restaurangen kommer det att finnas en obemannad butik på platsen. Förutom läsk, snacks och andra förnödenheter kommer delar av menyn att vara tillgänglig.

– Det som inte säljs i restaurangen kommer senare att läggas ut i butiken, vilket minskar svinnet. När restaurangen öppnar kommer det även att finnas en anslutande butik där man kan köpa färdiga rätter. Denna butik ska vara obemannad med självservicekiosker och kommer att ha öppet dygnet runt.

Restaurang och butiksdel beräknas vara färdigt senare i höst.

Har ni stött på några motgångar?

– Det har som vid alla projekt varit en del motgångar på vägen. Men hjälpen från alla inblandade har varit ovärderlig.

undefined
I juni öppnade de första laddstationerna i Vimmerby och Härnösand. "Det är hög tid att accelerera utvecklingen av laddstationer", säger William Mickelsson, grundare av Charge to Move.
undefined
Bygget av resturangen hoppas William kommer kunna ge arbetsmöjligheter. "Vi kommer ju att behöva personal"
undefined
"Det har som vid alla projekt varit en del motgångar på vägen. Men hjälpen från alla inblandade har varit ovärdelig", säger William Mickelsson, grundare av Charge to Move.

Vad kan du säga om priset på den här satsningen?

– En exakt siffra har jag inte nu. Men det är mycket. Jag har satsat allt jag har och en hel del till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!