Så kunde polisen avslöja biltjuven

Helt plötsligt dök det upp en stulen skåpbil i Vimmerby – som hade en falsk registreringsskylt. Vad tjuven inte visste var att polisen kunde följa hans färd med hjälp av en GPS.

Tack vare GPS-signaler kunde polisen stoppa den misstänkte tjuven strax utanför Vimmerby.

Tack vare GPS-signaler kunde polisen stoppa den misstänkte tjuven strax utanför Vimmerby.

Foto: Arkiv

Vimmerby2022-08-02 12:00

Det var i måndags morse som polisen grep en man i 50-årsåldern, på en skogsväg strax utanför Vimmerby. Inledningsvis var omständigheterna kring stölden knapphändiga.

Nu börjar läget klarna.

Enligt Anders Hultman vid polisen stals skåpbilen i Linköping tidigare under måndagen. 

– Sedan färdades den söderut mot Södra Vi och Vimmerby, vilket vi fick uppgifter om klockan 08:30 på morgonen. Med hjälp av en GPS i bilen gick det att följa fordonets placering.  

När sedan den misstänkte föraren stannade till i närheten av Skillingarum kunde han gripas av polisen utan någon större dramatik. 

– Då upptäcktes det att skåpbilen var försedd med en falsk registreringsskylt. Det fanns även fler falska skyltar i bilen, säger Anders Hultman.

Den misstänkte mannen är i 50-årsåldern och hemmahörande i Vadstena kommun. Efter gripandet i Vimmerby fördes han till arresten i Västervik. 

– Mannen anhölls och kommer att förhöras ytterligare. Utöver tillgrepp av fortskaffningsmedel finns det en anmälan om märkesförfalskning, säger Anders Hultman. 

Under måndagen fick den rätta ägaren tillbaka skåpbilen.  

Mer polisnytt: Det har varit en båtstöld i Hästmosshult, mellan Vimmerby och Storebro. Det handlar om en aluminiumbåt av märket Linder Fishing 440 som är värd cirka 20 000 kronor. Brottstiden är 24-29 juli. I nuläget finns det ingen misstänkt.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!