Så laddar lokala turistaktörer inför sommaren

Den kommande veckan startar turistsäsongen på allvar i Vimmerby. Vimmerby Tidning har tagit tempen på några olika aktörer i kommunen.

Anneli Rimås är vd på Björkbacken i Vimmerby. "Bokningsläget ser bra ut. Vi mäter oss mot 2019, alltså sommaren innan pandemin", säger hon.

Anneli Rimås är vd på Björkbacken i Vimmerby. "Bokningsläget ser bra ut. Vi mäter oss mot 2019, alltså sommaren innan pandemin", säger hon.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-05-14 20:00

Turistnäringen har stor betydelse för Vimmerbys näringsliv. I kommunen finns såväl stora aktörer som Astrid Lindgrens Värld, som små boendeanläggningar i kommunens mindre orter. Tillsammans står de för många arbetstillfällen samtidigt som de skapar upplevelser för besökarna. 

Staffan Samuelsson står på två ben i besöksnäringen då han driver Djursdala Musteri och boendeanläggningen Oxgården. Han ser goda utsikter för båda.

– Bokningsmässigt ligger Oxgården just nu 15–20 procent över förra året som blev det bästa hittills, säger Staffan Samuelsson som startade Oxgården 2004. 

I dag har anläggningen 350 bäddar.

– Bokningarna drog i gång direkt efter julhelgerna. Vi har väldigt många danskar och det förstår man. De får mycket för pengarna i Sverige. De stannar längre också. Var det två dagar tidigare, blir det tre dagar nu, säger han.

Att Astrid Lindgrens Värld expanderat sin boendeanläggning har inte dämpat efterfrågan. 

Tvärtom ser han nya målgrupper bland gästerna.

– Helt klart är det fler som väljer bort utlandsresan, men som ändå vill göra något för barnen. Det beror på dyrare el, mat och sånt och framför allt på kronkursen. Det är ju jättedyrt att bara åka till Danmark, säger Staffan Samuelsson.

På Musteriet I Djursdala har han en helt annan grupp besökare. Han kallar dem för närturister.

– Vi har runt 300 besökare varje dag på sommaren. Det är folk med sommarhus i Horn eller någon annanstans och vi märker att cirkeln spridit sig fem, kanske tio mil bort till Loftahammar eller Linköping.

– Det är ofta cykelgäng som stannar till och vi har vandringsleder som passerar i närheten, så vi är en knutpunkt i natur- och kulturturismen, säger Staffan Samuelsson.

Musteriet består i dag av restaurangen, själva äppelmusteriet, ett mindre vandrarhem och en inredningsbutik.

Under sommaren har anläggningarna tillsammans runt 25 personer anställda.

– Vi har klarat oss väldigt bra när det gäller personaltillgången och har i stort sett samma personal. Totalt är vi 25 under sommaren och sex årsanställda. De alternerar och jobbar på båda anläggningarna, säger Staffan Samuelsson.

undefined
Sara Schörling och Kristina Lindelöf ser fram emot turistsommaren 2023. "Vi tror att det blir en riktigt bra sommar".

Sedan 2011 har ekobyn Ingebo Hagar utanför Vimmerby varit välbesökt av både turister och lokalbefolkning. Här är hållbarhetstänket i fokus, besökarna kan bo och vistas i lantlig miljö och få närkontakt med bondgårdens djur. Den som vill göra en arbetsinsats på gården kan få övernatta gratis i den så kallade "trädgårdskojan".

– Bokningsläget ser bra ut och just nu är det pirrigt och förväntansfullt inför säsongen. I år bokar fler med längre framförhållning och de väljer att stanna längre, vilket är jätteroligt, säger Kristina Lindelöf, som äger och driver gården. 

– Jag tror att med tanke på det ekonomiska läget kanske fler väljer att stanna längre på en plats och ta det lite lugnt, istället för att boka in en massa kostsamma aktiviteter, säger Sara Schörling, som är anställd på gården.

I år lägger Ingebo Hagar ännu mer fokus på de besökare som väljer att stanna över natten. Det medför att gården kommer ha begränsade öppettider för spontanbesökare.

– Vi kör våra bondgårdsvandringar två dagar i veckan och då är det förbokning som gäller. Gårdsbutiken med cafét som ligger utanför området kommer vara öppen måndag till fredag men om helgerna kommer vi ha stängt. Resten av tiden vill vi lägga helt fokus på våra nattgäster, säger Kristina Lindelöf.

Inför framtiden finns många planer och visioner. Drömmen är att göra gården mer tillgänglig för fler.

– Vi skulle vilja utöka verksamheten på våren och hösten. Kanske genom kolloverksamhet för skolbarn, gärna klasser från utsatta område, typ Skäggetorp i Linköping. Min dotter är färdig socialpedagog nu till sommaren och hon vill gärna utveckla det här. Men vi måste förstås hitta en finansiering för det, kanske genom fonder. Sedan tror vi också på samarbete med andra aktörer. 

Pandemin var ett hårt slag mot verksamheten som förlorade stora summor pengar. Samtidigt som avbokningarna duggade tätt valde gården att hålla öppet, när de flesta andra verksamheter slog igen.

– 2020 gick vi bara i stand-by-läge och tog en månad i taget. I efterhand, om vi hade vetat hur det skulle bli, hade vi stängt ner och ägnat oss åt andra saker, typ måla om husen, säger Sara Schörling.

Flera stormar har också orsakat ekonomiska förluster. Delar av det stormfällda virket har kunnat användas till att rusta upp spänger och bygga en ny gångbro på vandringslederna.

Vattentillgången är ett orosmoln för Ingebo Hagar. Gården har egen brunn och vid värmeböljor kan det bli kritiskt.

– Vattnet har aldrig tagit slut hittills, men om det blir en jättevarm sommar och vi har fullbelagt, vad händer då?

undefined
Anneli Rimås är vd på Björkbacken i Vimmerby. "Bokningsläget ser bra ut. Vi mäter oss mot 2019, alltså sommaren innan pandemin", säger hon.

Björkbacken i Vimmerby är en turistanläggning med hotell, vandrarhem, stugby, camping, golfbana och poolområde. Anneli Rimås, vd, tror på en riktigt bra sommar 2023.  

– Bokningsläget ser bra ut. Vi mäter oss mot 2019, alltså sommaren innan pandemin, och vi är tillbaka.

Anneli Rimås tror att det finns potential för en riktigt bra sommar men menar samtidigt att läget är svårbedömt.

– Kanske väljer man bort utlandsresan med tanke på det ekonomiska läget och väljer att semestra i Sverige istället. Å andra sidan finns risken att vi inte får lika mycket utländska turister, prognosen är osäker och svårt att förutspå.

Inför årets säsong fortsätter Björkbacken med sin satsning på vandrarhem med 14 bäddar.

– Vi pilotkörde vandrarhemmet förra året och det föll väldigt väl ut, det var välbokat och uppskattat. Vandrarhemmet är ett bra komplement som ger oss hela kedjan i utbud från en billig campingtomt till en juniorsvit, säger Anneli Rimås.

I år har man också investerat i AC-anläggningar till campingstugorna och satsat på sänglinne med hotelllogga. Dessutom har Karaktärhotellets lobby och reception renoverats och byggts om för att skapa mer plats för gästerna.  

Varje sommar sysselsätter Björkbacken ett 80-tal säsongsarbetare inom allt ifrån poolvärdar, stugstädare, servitörerreceptionister, kockar och vaktmästare. Inför säsongen ser bemanningen stabil ut. 

– Det känns bra och det är väldigt skönt att inte ha ett pandemiår bakom sig, då fick vi hela tiden bryta och börja med ny personal. Nu har vi fått behålla en kärna från förra året som sedan kan hjälpa till att introducera de som är helt nya. 

Staffan Samuelsson driver både Musteriet i Djursdala med restaurang, vandrarhem och butik samt Oxgården i Vimmerby med 350 bäddar och restaurang. Han har starka förhoppningar om en bra sommar.
Staffan Samuelsson driver både Musteriet i Djursdala med restaurang, vandrarhem och butik samt Oxgården i Vimmerby med 350 bäddar och restaurang. Han har starka förhoppningar om en bra sommar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!