Så löser kommunen hettan på boendet

Reidun Nygren påtalade förra sommaren att Vimarhaga äldeboende saknade möjlighet att kyla ner lokalerna under årets varma månader. Kommunen lovade att utreda vad som kan göras. Nu har drygt ett år gått och Reidun undrar vad kommunen ska göra för att lösa problemet.

Det blir för varmt på Vimarhaga under sommaren, kommunen ska placera portabla ac-anläggningar.

Det blir för varmt på Vimarhaga under sommaren, kommunen ska placera portabla ac-anläggningar.

Foto: JK

Vimmerby2019-06-28 06:00

Reiduns make bor på Vimarhaga och under den varma sommaren förra året saknades både kyla i ventilationen och möjlighet till att öppna den franska balkongen för att vädra på kvällarna.

– Det var lika varmt på rummet som utomhus, säger Reidun Nygren.

Kommunen lovade att utreda och hitta en lösning på problemet, men drygt ett år senare har Reidun fortfarande inte märkt någon förändring när hon besöker maken på Vimarhaga:

– Vi anhöriga har själva tagit dit bordsfläktar till våra anhörigas rum. Vi är många som undrar vad det blev av kommunens utredning.

Enligt Andreas Horste, tillförordnad samhällsbyggnadschef på kommunen, så har tio stycken portabla ac-anläggningar köpts in samt tio stycken luftkylare för större utrymmen.

– De kommer att placeras ut efter behov, än så länge har behov anmälts på Vimarhaga och Borghaga äldreboenden och Villekulla gruppbostad, säger Andreas Horste.

Ac-anläggningarna skulle ha levererats i maj, men än så länge har bara fyra stycken kommit. Luftkylarna väntas komma denna vecka.

– Det är leverantören som skjutit upp leveransen, det verkar vara hårt tryck på sådana enheter i hela Sverige, säger Andreas Horste.

Han säger också att inga anläggningar ännu har placerats på boendena, men fastighetsingenjörerna från kommunen ska se över i vilka utrymmen de kan göra mest nytta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!