Så lurar du inbrottstjuven på semestern

Polisen tror att grannsamverkan kan bidra till att minska inbrotten på semestern men tipsar också om att märka värdeföremål.

Enligt polisens presstalesperson är det ofta organiserade ligor som utför inbrott. De kan spana länge på en bostad för att se om det är fritt fram eller inte.

Enligt polisens presstalesperson är det ofta organiserade ligor som utför inbrott. De kan spana länge på en bostad för att se om det är fritt fram eller inte.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Vimmerby2021-07-26 12:00

Enligt statistik från SSF Stöldskyddsföreningen begicks nästan 100 inbrott om dagen i bostäder och fritidshus under månaderna juni till augusti förra året, vilket var en ökning med 16 procent jämfört med året innan. Sommaren är en av högsäsongerna för inbrottstjuvar men det finns saker man kan göra för att minska riskerna om man reser bort på semestern.

– Ett bra tips är att ta hjälp av sina grannar och be dem komma förbi, ta in posten och kanske flytta runt några saker i trädgården så att det ser bebott ut. Det är bra att berätta för grannarna att man reser bort, säger polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver.

Andra råd som polisen kommer med är att använda tidsstyrda lampor som tänds och släcks. Är man borta länge kan man också be om hjälp med att klippa gräsmattan, att någon parkerar på ens uppfart, hänger tvätt i trädgården och slänger sopor i soptunnan.

– Allt handlar såklart om att det ska se ut som om att någon är hemma. Det beror på vilka det är som utför inbrotten, men är det seriösa ligor är de väldigt organiserade och spanar ofta noga innan för att se om det är fritt fram, säger Angelica Israelsson Silfver.

Vad kan man göra om man inte har några grannar att ta hjälp av?

– Då kan man fråga sin en släkting eller en vän som kan tänka sig att komma förbi. Man bör också tänka på att tjuvar gillar insynskyddade platser och att det därför är viktigt med bra lås och kanske förstärkta dörrar på både altan och balkong. Har man en stege i trädgården bör man ta in den eller låsa fast den om man åker bort och man bör inte heller låta sådant som tjuvar kan vara intresserade av, exempelvis verktyg, ligga framme.

Polisens presstalesperson säger också att inbrottslarm kan hjälpa men att hon ändå tror att grannsamverkan har minst lika stor effekt. Skulle olyckan trots allt vara framme finns det saker man kan göra för att öka chanserna för att man ska få tillbaka det som stulits.

– Det är oftast organiserade ligor som genomför bostadsinbrott. De kan röra sig väldigt fort över landet och polisen kanske inte tar dem samma kväll som inbrottet. När man sedan träffar på dem kan de ha väldigt myckets stöldgods och då handlar det om att veta vem som äger vad, så att fotografera och märka upp sina värdesaker kan vara en bra idé. Det underlättar både för medborgare och för polisen, säger Angelica Israelsson Silfver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!