Coacherna tipsar: Så lyckas du med nyårslöftena

Nytt år, nya mål. Men hur gör man för att förverkliga sina nyårslöften? Vad är skillnaden mellan de som lyckas och misslyckas? Hur undviker man fallgroparna? Vimmerby Tidning har frågat två lokala Vimmerbycoacher om deras bästa tips och råd.

Enligt coacherna Inger Sand och Emmily Börjesgård i Vimmerby är handlar de flesta nyårslöftena om hälsa. "Det mest jag får höra är 'nu måste jag igång och träna' eller 'nu måste jag börja äta lite bättre'. Det är det jag hör hela tiden", säger Inger Sand.

Enligt coacherna Inger Sand och Emmily Börjesgård i Vimmerby är handlar de flesta nyårslöftena om hälsa. "Det mest jag får höra är 'nu måste jag igång och träna' eller 'nu måste jag börja äta lite bättre'. Det är det jag hör hela tiden", säger Inger Sand.

Foto: Kallestad, Gorm/NTB scanpix / TT

Vimmerby2023-01-02 19:55

Inger Sand har i 27 år jobbat med coaching genom sitt företag Hälsokicken i Vimmerby. Emmily Börjesgård startade sitt företag inriktat på personligutveckling 2018 i Vimmerby, och har 20 år av erfarenhet som arbetsteraupeut inom vården där coaching varit en stor del. 

undefined
"Jag ser så tydligt de som har bestämt sig, ofta jobbar vi tillsammans minst ett år. De finns de som kortsiktigt lyckas men sedan ramlar tillbaka igen. Då tror de att "nu kan jag det här" men det gäller att hålla i. Blir du sjuk, eller det händer något i familjen, då halkar du tillbaka i de gamla vanor där du inte behöver tänka. Men har du kört i diket gäller det att ta dig upp på banan igen. Ställt in hjärnan, vad du vill se, höra och känna. Alla parametrar måste var med", säger Inger Sand.

Hur ska man göra för att förverkliga sitt nyårslöfte?

– Vara tydligt med vad det är du vill förändra och hur ska det se ut när det är klart. Det ska glittra och glöda om målet. Vad är det du vill se, vad är det du vill höra och känna? Utan en tydlig målbild är det lite som att famla i mörkret, berättar Inger Sand.

– Det handlar mycket om vilket mål man sätter och varför, säger Emmily Börjesgård.

– Är det för min egen skull? Eller tycker jag att "så här borde jag leva" utan att det känns riktigt rätt inombords?  Då är det dömt att misslyckas. Många gånger är det att vi ska väga ett visst antal kilo, se ut på ett speciellt sätt, träna si och så mycket. Det kommer så mycket utifrån. Så det är viktigt att gå tillbaka till sig själv och verkligen lyssna till "vad mår jag bra av?".

undefined
"Viktigt tror jag är att man följer upp sitt mål regelbundet. Kanske varje vecka skriver dagbok och checkar av hur det gått. Eller att man har någon kompis eller familjemedlem som man stämmer av med. Så att målet hela tiden håller sig akutellt och inte faller ifrån. Man kan skriva peppande lappar och sätta upp för att komma ihåg det man strävar emot", säger Emmily Börjesgård.

Båda jobbar med så kallade smarta mål. 

– Smarta mål är specifika, mätbara, uppnåbara, realistiska och tidssatta. Det är ett sätt att få det tydligare. Inte bara bestämma "jag ska börja träna", då är det lätt att det rinner ut i sanden. Utan att man istället beslutar att gå till gymmet 30 minuter två gånger i veckan under den närmsta månaden, säger Börjesgård och fortsätter;

– Det är bra att dela upp det i ett huvudmål och delmål under. Delmålen ska vara väldigt specifika så att man känner att "det här kan jag uppnå inom månaden". Jag är själv en person som är väldigt duktig på att glömma bort att jag satt mål så jag skulle behöva ha småmål varje vecka för att hålla i det. Det är så olika hur man är som person vad som fungerar. 

undefined
Enligt coacherna Inger Sand och Emmily Börjesgård i Vimmerby är handlar de flesta nyårslöftena om hälsa. "Det mest jag får höra är 'nu måste jag igång och träna' eller 'nu måste jag börja äta lite bättre'. Det är det jag hör hela tiden", säger Inger Sand.

Inger Sand menar också att det gäller att ha uthållighet. 

– Enligt forskning tar det 1-1,5 år att ändra ett beteende. Du kan borsta tänderna, det behöver du inte tänka på, det sker per automatik. Men när du gör en beteendeförändring måste du tänka varje gång och arbeta in det nya valet. Det är ett pyssel. Men när du väl har bestämt dig så går det. 

undefined
"Det är viktigt att våga ta hjälp så att man inte behöver vara själv i det. Det blir roligare också. Vissa gillar att tävla, så då kan man hitta en motivator i det, kanske hitta en tävligskompis", säger Emmily Börjesgård.

Hur skaffar man motivation när man har en "inte idag"-dag?

– Då har du inte gjort målbilden tillräckligt tydlig. När jag jobbar med kunder skriver vi ner målet. Till exempel "jag tränar tre dagar i veckan" eller "jag äter nyttigt". Inte jag ska, måste eller bör. Utan som att jag redan är där nu, säger Sand och forsätter; 

– Hjärnan är också kluring, säger jag "du får inte tänka på en röd brandbil", då tänker du på en röd brandbil. Så när man tänker "jag får inte sitta kvar i soffan" eller "jag får inte äta sötsaker", då ser man soffhörnet och kakburken. Hjärnan kan inte se inte-saker. Istället är det bättre att tänka "jag vill äta frukt och grönt", "jag vill ut och promenera". "Jag vill" istället för "jag ska inte".

undefined
"Långsiktigt mål är det som jag ska se framför mig och sträva till. Det ska vara som en kärlek till det målet. Då kan jag på vägen dit ha en diskussion med mig själv när jag känner att jag inte vill träna eller vara så noga med maten. Kolla "varför gör jag så här?". Har jag inte nått målet jag satt upp från början, måste jag ha delmål och utvärdering", säger Inger Sand.

Vilka lyckas? 

– De som har glödande målbild och tydlighet med vad de vill se, känna och höra. De lyckas, säger Inger Sand.

– Att man har självkänsla och känner att man är värd att göra en förändring, det är absolut grundläggande. Att man är själv-snäll och peppar sig själv. Är man är sin hårdaste domare och slår på sig själv, då är det mycket lättare att man ger upp, säger Börjesgård. 

undefined
Emmily Börjesgård förslag på hälsosamma nyårslöften: Försöka röra på mig varje dag. Göra något jag mår bra av varje dag. Testa något nytt och våga gå utanför min komfortzon. Djupandas fem minuter varje dag. Vara själv-snäll och ändra mitt mindset.
Nyårslöfte – så lyckas du

4 tips från lokala Vimmerbycoacherna

1) Jobba med smarta mål (mätbara, specifika, uppnåbara, realistiska och tidssatta)

2) Ha ett tydligt mål! Det ska glittra och glöda om målet (Inger)

3) Ha huvudmål och delmål

4) Gör det för din egen skull - lyssna till "vad mår jag bra av?" (Emmily)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!