Så många äter antidepp nu jämfört med för tio år sedan

Allt fler unga i länet tar antidepressiv medicin.
– Psykisk ohälsa är ett komplext område, säger kuratorn på Vimmerby gymnasium.

Emma Jones är kurator på Vimmerby gymnasium. Hon ser att flera elever mår dåligt och under året har hon varit ute i klasserna och pratat om stress och ångest.

Emma Jones är kurator på Vimmerby gymnasium. Hon ser att flera elever mår dåligt och under året har hon varit ute i klasserna och pratat om stress och ångest.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-05-19 09:00

Statistik från Socialstyrelsen visar att användningen av antidepressiva läkemedel bland ungdomar i Kalmar län nästan har fördubblats de senaste tio åren. I åldersgruppen 15-19 år äter drygt sex procent av tjejerna och knappt två och en halv procent av killarna någon typ av antidepressiv medicin. Sammanlagt fick 4,21 procent av ungdomarna i Kalmar län medicin år 2020, att jämföra med 2,14 procent år 2011.

– Jag har arbetat här i ett år så jag har svårt att jämföra med hur det var tidigare men jag kan absolut hålla med om att det finns många unga idag som inte mår bra psykiskt, säger Emma Jones som är kurator på Vimmerby gymnasium.

Kuratorn berättar att man i år inrättat en elevenkät med fokus på elevernas mående. Detta eftersom man känner till den psykiska ohälsan och vill analysera situationen för att veta vilka åtgärder som behövs.

– Psykisk ohälsa är ett komplext område och vad som upplevs som superstressigt för någon behöver inte vara det för någon annan. Jag har bland annat varit ute i klasserna och pratat om stress och ångest, säger Emma Jones.

Siffrorna från Socialstyrelsen visar att kvinnor äter antidepressiva läkemedel i relativt mycket större utsträckning än män. Siffran har ökat från 2,76 procent till 6,19 på tio år.

– Jag skulle inte säga att jag ser att tjejerna mår sämre i stort, men jag upplever att de grubblar och funderar mer vilket skulle kunna vara en bidragande faktor till att man mår sämre, säger Emma Jones.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!