Så många besökte Astrid Lindgrens värld i juli

Årets viktigaste månad för ALV har gett god utdelning. Siffrorna för hela säsongen ser också bra ut så här långt, enligt vd Jocke Johansson.

Jocke Johansson VD för Astrid Lindgrens Värld. Han säger att ALV är unika med nio utomhusteatrar och 30 föreställningar per dag, det är ingen utomhusteater i Sverige som spelar så mycket teatertid per dag.

Jocke Johansson VD för Astrid Lindgrens Värld. Han säger att ALV är unika med nio utomhusteatrar och 30 föreställningar per dag, det är ingen utomhusteater i Sverige som spelar så mycket teatertid per dag.

Foto:

Vimmerby2024-07-31 17:00

Astrid Lindgrens Värld går som tåget. Hittills i juli har man överträffat prognoserna med fyra procent och är uppe i 200 000 besökare fram till i tisdagen. Och då tillkommer onsdagens besökare som beräknas till cirka 7 000 till 9 000 personer.

– Nu är det verkligen högsäsong och det kommer det att vara i några veckor till, berättar vd Jocke Johansson entusiastiskt.

Besöksantalet överstiger förväntningarna för månaden med fyra procent utöver onsdagens besökare.

Förra året hade de strax under 200 000 besökare under juli månad medan målbilden i år är 203 000. I går var utfallet 212 000 vilket totalt ger ungefär 220 000 besökare med onsdagens gäster inräknade.

– Detta är väldigt bra. Målbilden är inte lågt ställd.

Övriga försäljningssiffror följer ganska väl antalet gäster i form av ökad försäljning av matt, dryck, glass och produkter i form av dockor och spel. Fler gäster ger bättre omsättning.

En av de saker han tror bidragit till ett ökat intresse är Netflix-serien av Ronja Rövardotter där sex avsnitt visats och sex återstår.

undefined
Astrid Lindgrens Värld räknar med att nya Ronja-serien på Netflix bidragit till ett större intresse för sagoparken i år.

Hur har det gått med övriga satsningar?

– Vår nya restaurang Villa Linnéa har gett ett bättre flöde. Alla vill äta mat samma tid, man går efter mat-och-sovklockan. Konferenslokalerna har vi inte börjat använda ännu men bokningsläget och förfrågningarna ser bra ut.

Varifrån kommer besökarna till sagoparken?

– I vår gästenkät, som inte alla svarar på, ser vi att 80 procent kommer från Sverige och 20 procent från utlandet, mellan tummen och pekfingret.

Av de som kommer från Sverige är majoriteten från närområden som Linköping, Kalmar, Växjö, Jönköping och även Öland. De har några timmar att åka till parken.

De som har längre att åka och stannar över natten kommer främst från Västra Götaland och Skåne men även Mälardalen. De senare är dock färre trots att det är cirka 30 mil till både Göteborg och Stockholm.

Vad beror det på?

– Jag kan bara gå till mig själv när jag flyttade till Vimmerby för tio år sedan. Jag fick känslan att parken ligger längre söderut än vad den gör. Men sedan kan det vara konkurrensen och att vi blandas ihop med Junibacken, ingen kritik över det, men att man tror att man får samma upplevelse där.

Säsongen som helhet visar också på plus.

– På hela säsongen sedan vi öppnade i maj är vi upp åtta procent i antal gäster, säger han och berättar att de räknar med cirka 500 000 besökare för hela säsongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!