Så många färre brott anmäldes under 2020

Det blev en liten minskning av antalet anmälda brott i både Vimmerby och Hultsfreds kommun under 2020 visar färsk statistik.

Håkan Karlsson kan konstatera en marginell nedgång när det gäller antalet anmälda brott i Vimmerby och Hultsfred under 2020 jämfört med 2019.

Håkan Karlsson kan konstatera en marginell nedgång när det gäller antalet anmälda brott i Vimmerby och Hultsfred under 2020 jämfört med 2019.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2021-02-08 17:00

Statistiken över antalet brott som anmälts till polisen visar på en liten nedgång totalt både i Vimmerby från 1466 till 1370 och i Hultsfred från 1722 till 1607.

När kommunpolis Håkan Karlsson ser tillbaka på 2020 och spekulerar vad nedgången kan bero på är det svårt att bortse från följderna av coronapandemin.

– Det finns ett klart samband när det gäller vissa typer av brott. Misshandel och andra brott i krogmiljö har minskat till följd av restriktioner som givit färre tillfällen till festligheter där sådan brottslighet uppstår. Likadant har trafikbrotten minskat i takt med att vi har varit begränsade vad det gäller resande, säger Håkan Karlsson.

En annan kategori av brott som gått ner klart är stölder i butik. I Vimmerby anmäldes 110 sådana brott 2019 och 2020 var det bara 48. I Hultsfred var minskningen från 88 till 34. 

– Det är den typ av stöld som man även kallar för snatteri. Bortsett från matvarubutiker har andra affärer haft betydligt färre kunder under 2020 och med minskad trängsel så ges även mindre möjlighet till den typen av brott, säger Håkan Karlsson.

undefined
Antalet villainbrott ökade markant upp till en mer normal nivå i Vimmerby kommun under 2020.

2019 var Vimmerby förhållandevis förskonat från inbrott i permanentbostäder. Den trenden vände dock upp 2020.

– Ifjol var det 28 villainbrott i Vimmerby kommun jämfört med fem året innan. Först såg vi en våg på adresser i centralorten vilken händer med jämna mellanrum. Det anmärkningsvärda var dock att anmälan om villainbrott dök upp även från Södra Vi, Gullringen, Djursdala och Frödinge. Man kunde se ett ganska tydligt mönster i hur förövarna rörde sig i området norr om Vimmerby, säger Håkan Karlsson.

Den grövre typen av brottslighet ligger enligt statistiken kvar på en ganska låg nivå. 

– Tvärtemot vad man kan tro när man tar del av trygghetsundersökningen i Vimmerby kommun har vi inte några extrema mängder av överfall, narkotikarelaterat och tyngre brott som gemene man behöver vara rädd för, säger Håkan Karlsson som istället pekar ut skadegörelse som ett problem för samhället.

– Vi har fortsatt problem med skadegörelse och sabotage. Det är ganska harmlöst i grunden, men orsakar stora skador och kostnader och känns väldigt onödigt. I många fall misstänker vi att det är ungdomar som ligger bakom och även om de kanske är för unga för att dömas för brott kan det ändå bli tal om skadestånd som föräldrarna blir skyldiga att ta hand om. Det kan vara bra att veta, säger Håkan Karlsson.

Håkan Karlsson är kommunpolis i Vimmerby, men har god koll på Hultsfred.
Håkan Karlsson är kommunpolis i Vimmerby, men har god koll på Hultsfred.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!