Så många fler kan nu testa sig i Vimmerby

Region Kalmar utökar testkapaciteten i länet. För Vimmerbys del innebär det att ytterligare 50 tester om dagen kan genomföras.

"Idag har det funkat relativt bra." säger Camilla Ljungdahl, om första dagen då det också blivit möjligt att hämta självtester på hälsocentralen.

"Idag har det funkat relativt bra." säger Camilla Ljungdahl, om första dagen då det också blivit möjligt att hämta självtester på hälsocentralen.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-01-11 16:00

– Vi har valt att utöka provtagningen med självtesterna. Vi har fortfarande den assisterade provtagningen kvar och den var fullbokad både i dag och imorgon, så fort tiderna släpps så går de åt. Det här är en utökning med 50 provmöjligheter till per dag, säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på Vimmerby Hälsocentral. 

Startskottet för möjligheten till självtest gick under måndagen. Under första dagen bokades tio tider för att hämta upp ett provtagningskit. Precis som med den assisterade provtagningen som pågått under en längre tid i en barack utanför hälsocentralen, så måste den som vill testa sig boka tid på webben genom 1177.se. 

– Vi kör allt som har med covid ute i baracken. Allt för att inte riskera att någon ska komma in på hälsocentralen som har någon form av smitta. Det finns två dörrar på baracken och den ena är för utlämning av självtester, säger Ljungdahl. 

Totalt kan nu åtta hälsocentraler i länet lämna ut självtester. Det innebär att kapaciteten för antalet tester som kan genomföras och analyseras nu ligger på 10 666 i veckan. 4900 av dessa analyseras av regionens eget laboratorium; Mikrobiologen vid länssjukhuset i Kalmar. De övriga 5766 är självtester och skickas till ett externt laboratorium för analys. 

Så här går du till väga för att boka och genomföra ett självtest:

1. Logga in på 1177.se med bankID eller Freja eID.

2. Klicka på beställ provtagning

3. Välj tid och plats för när testkitet ska hämtas upp. På Vimmerby Hälsocentral finns det tider mellan klockan 8 och 11. 

4. Ett friskt ombud ska hämta upp kitet. Ombudet ska legitimera sig med legitimation samt visa upp legitimationen för den person som beställt testet. 

5. Genomför testet enligt instruktion som finns i kitet. 

6. Testet ska lämnas tillbaka till utlämningsstället samma dag av ett friskt ombud. På Vimmerby Hälsocentral går det att lämna testet mellan tidsintervallen klockan 8 och 11 på förmiddagen. Har du inte möjlighet att lämna det samma dag som testkitet hämtats ut, så avvakta med att genomföra testet. Det är viktigt att testet som lämnas in är dagsfärskt. 

7. Ett meddelande om när provsvaret finns att läsa på 1177, kommer antingen via sms eller mail. Det tar vanligtvis inom sex kalenderdagar att få ett provsvar. Fram tills dess att man har ett provsvar är det viktigt att stanna hemma och undvika fysisk kontakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!