Så många från andra län har vaccinerats här

Över 3 000 personer som är folkbokförda i andra regioner än region Kalmar har fått sin första spruta här. "Man funderar över hur det blir i sommar – vi är en turisttät region.", säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare.

"Om man reflekterar över siffrorna just nu, visst det är ett antal tusen personer, men det är ändå inte så många.", säger Marie Ragnarsson.

"Om man reflekterar över siffrorna just nu, visst det är ett antal tusen personer, men det är ändå inte så många.", säger Marie Ragnarsson.

Foto: Ellinor Ljung/pressbild

Vimmerby2021-05-07 15:30

Siffrorna från Region Kalmar visar att fram till och med den 29 april hade 86 266 personer fått en första dos vaccin i Region Kalmar, av dessa är 3246 folkbokförda i en annan region. 

– Vi kan inte säga nej till att någon ska bli vaccinerad i vår region och det gäller för oss som är folkbokförda i vår region, vi kan också vaccinera oss i andra regioner, säger Ragnarsson. 

Hon berättar att det är en blandad grupp personer från andra regioner som vaccinerat sig här.

– Vi tror att det finns många som har övervintrat i sina sommarstugor, man har haft möjlighet att jobba hemifrån eller är pensionär och då har man befunnit sig i vår region hela vintern och då har man bokat in sin tid för vaccinering här också.

Det är bara personer över 65 år och som är bosatta här som fått en kallelse. De personer som har annan hemregion och bokat tid här har varit på hugget och bokat genom 1177 precis som alla andra menar Ragnarsson. 

undefined
Den största gruppen av personer som är folkbokförda i annan region och som vaccinerat sig här, är personer som kommer från Stockholm. Det är 1326 personer.

Den största gruppen av personer kommer från Stockholm med 1326 personer. 

Det har rapporterats om mycket lediga vaccinationstider i Stockholm. Här har tiderna tagit slut väldigt snabbt, samtidigt så är det över 1300 personer från Stockholm som har vaccinerats här. Vad tänker du om det?

– Jag tänker att de här personerna ändå finns i vårt geografiska område och de kan bli smittade och belasta sjukvården i vår region de också. Vi är alla boende i Sverige tänker jag och det är viktigt att vi alla blir vaccinerade, likaväl som det är viktigt att övriga världen blir vaccinerade också, så det är ett gemensamt ansvar tycker jag. 

Personer som vaccinerar sig i annan region – finns de med i beräkningen när vaccinet fördelas till regionerna?

– Nej, däremot så följs det nationellt var fjortonde dag. Man tittar på hur många av våra länsinvånare som är vaccinerade i olika delar i Sverige, precis som listorna visar hur många som har vaccinerats här i vår region. 

Ragnarsson tycker inte att det är ett stort antal med 3000 som vaccinerats här. Men hon har funderingar kring hur det ska bli till sommaren då Kalmar län är en turisttät region.

– Det finns en liten oro för det. Men vi har lyft frågan nationellt – finns det underlag för att fördela doser på ett annat sätt utifrån att vi ändå ser att vi vaccinerar en del som inte är skrivna i vår region.

Lista över hemregioner

De 3246 personer som vaccinerats i Kalmar län, men som har en folkbokföringsadress i en annan region kommer från följande regioner:

Stockholm 1 326
Östergötland 331
Skåne 283
Kronoberg 269
Blekinge 257
Västra Götaland 251
Jönköping 142
Uppsala 67
Södermanland 33
Örebro 31
Västmanland 28
Halland 22
Gotland 17
Värmland 12
Västernorrland 10
Västerbotten 8 
Jämtland/Härjedalen 7
Gävleborg 6
Norrbotten 6
Dalarna 5
Ej angiven folkbokföringsort 128

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!