En ny studie kring antikroppar som gjorts på Danderyds sjukhus och Karolinska institutet visar på att majoriteten av de som blivit smittade av covid-19 har skyddande antikroppar i åtminstone nio månader efter infektionen.
Resultatet av studien kommer inte som någon större överraskning för Region Kalmars smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
– Det här ändrar inte bilden. Det är trevligt att få det bekräftat men man har misstänkt att det skulle vara så här.
I hela Kalmar län har 9 582 personer gjort antikroppstester, av dessa har 18 procent konstaterats ha antikroppar. I Vimmerby kommun är det 12 procent av de som testats som har antikroppar. I grannkommunen Hultsfred har 26 procent antikroppar. Enligt Labbé Sandelin kan den stora skillnaden mellan de båda grannkommunerna ha flera förklaringar.
– Den viktigaste tror jag är att det var ganska nyligen som Vimmerby hade en smittotopp och det är väl tveksamt om de som var sjuka häromveckan har hunnit kolla om de har fått antikroppar. Hultsfreds smittopeak har infallit lite tidigare.
Smittotoppen i Vimmerby för några veckor sedan kan innebära att fler nu har antikroppar, men om det kan göra att det blir ett bättre läge i smittspridningen framöver är osäkert.
– Frågan är om tillräckligt många har haft det, vi vet inte riktigt var gränsen för flockimmunitet går. Jag tror nog att det finns tillräckligt många som är mottagliga för smitta i kommunen så att det fortsatt kan poppa upp utbrott ändå, säger Labbé Sandelin, och påminner:
– Ett positivt antikroppstest är inte en hundraprocentig garanti för att inte bli sjuk igen och för att inte smitta någon annan.
Att följa råd och rekommendationer är fortsatt viktigt, oavsett om man är vaccinerad eller har antikroppar menar Lisa Labbé Sandelin, framförallt då det inte är säkert att antikroppar och vaccin står emot nya virusmutationer.
– Det här viruset kommer alltid att ändra sig och därför är det inte så lätt att säga att bara för man haft det eller blivit vaccinerad så blir livet som vanligt, utan det kommer ta ett tag innan vi kan lätta på restriktioner och liknande.
Är det viktigt att folk går och gör antikroppstester?
– Nej, inte nödvändigtvis. Det var i början när vi inte hade möjlighet att provta under pågående infektion, då var man väldigt intresserad av att veta hur läget såg ut egentligen genom antikroppstestning.