Så många har bötfällts för nedskräpning

Sedan årsskiftet kan böter ges för nedskräpning som räknas som mindre allvarlig.

Den nya lagen mot nedskräpning ser polisen Victor Haglind som ett positivt verktyg.

Den nya lagen mot nedskräpning ser polisen Victor Haglind som ett positivt verktyg.

Foto: Filip Gustafsson/Rebecka Jonsson

Vimmerby2022-07-20 05:00

När det gäller nedskräpning som är mindre allvarlig kan polisen bötfälla direkt på plats vid ett erkännande.  Polisen i Vimmerby har bötfällt nedskräpare vid två tillfällen. De är i och med det "nästbäst" i länet.  För att hitta tidigare uppgift på när Vimmerbypolisen bötfällt för nedskräpning får vi gå tillbaka till 2019. Det rörde sig då om ett tillfälle, enligt då gällande lagstiftning. 

Hur ser polisen på lagen mot mindre allvarlig nedskräpning? 

– Jag ser positivt på att ha den som ett verktyg. Nedskräpning kan leda till grövre brott och leda till acceptans för att bete sig illa, säger polisinspektör Victor Haglind. 

Victor Haglind berättar vidare att polisen i Vimmerby har jobbat mycket med ordningshållande insatser lokalt. De har ingripit tidigt mot ordningsstörningar som till exempel nedskräpning. 

Utöver Vimmerby så har polisen i Kalmar kommun utfärdat fyra böter 2022. Mörbylånga kommun har utfärdat en bot. När det gäller Hultsfreds kommun så har de inte utfärdat en enda bot gällande nedskräpning, från 2019 fram till idag. 

Polisen medger att det kan vara svårt att komma åt de som slänger mindre skräp, såsom fimpar eller godispapper. 

– Ja det är svårt. Om någon slänger en ölburk eller hamburgerpapper över axeln är det lite som offentlig urinering. Det skapar en stämning av att man kan bete sig illa. Lagen sedan årsskiftet kan ge underlag för att ha en dialog med nedskräparen, säger Victor Haglind. 

Vad innebär lagen

När det gäller nedskräpning som är mindre allvarlig kan polisen bötfälla på plats. Boten är på 800 kronor.  Enligt Riksåklagarens föreskrifter handlar det om då någon skräpat ned med små mängder skräp, till exempel snabbmatsförpackningar, glas- och plastflaskor, olika typer av dryckesförpackningar, engångsgrillar och andra engångsartiklar. 

Sedan den 1 januari 2022 ingår även mindre skräp som fimpar eller tuggummin i skräpboten, det gjorde de inte från början.

Källa: Håll Sverige Rent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!